suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Asumisoikeusjärjestysnumeroiden myöntäminen

  • Palvelu
  • Rovaniemi
  • Julkinen palvelu

Asumisoikeusasunnon hakemista varten tarvitset asumisoikeusjärjestysnumeron. Saat järjestysnumeron toimittamalla siihen tarkoitetun hakemuksen Osviittaan. Voit täyttää hakemuslomakkeen joko sähköisesti tai paperisena. Rovaniemen kaupunki myöntää järjestysnumeroita 31.8.2023 saakka. Näitä järjestysnumeroita voi käyttää paikallisesti asumisoikeusasunnon hakemiseen 31.12.2023 saakka, jonka jälkeen ne ...

Toimi näin

Hae järjestysnumero kunnalta tai kuntayhteenliittymältä, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Kun haluat hakea järjestysnumerollasi asumisoikeusasuntoa, hae sitä suoraan siltä asumisoikeustalon omistajalta, jonka asumisoikeustalosta asunnon haluat.

Täytä sähköinen hakemus tai toimita paperinen hakemus Osviittaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske kuitenkaan yli 55 vuotiaita vaan he voivat aina hakea asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen muuttuu – vanhat järjestysnumerot vanhenevat

Asumisoikeusasunnon hakeminen on muutoksessa. Uuden asumisoikeuslain myötä järjestysnumeroa ei enää haeta omasta kaupungista/kunnasta vaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta (ARA).

Vanha järjestysnumero

Rovaniemen kaupunki myöntää järjestysnumeroita 31.8.2023 saakka. Näitä järjestysnumeroita voi käyttää paikallisesti asumisoikeusasunnon hakemiseen 31.12.2023 saakka, jonka jälkeen ne vanhenevat.

Uusi järjestysnumero

1.9.2023 alkaen uusia järjestysnumeroita haetaan ARA:sta. Uudella järjestysnumerolla voi hakea asumisoikeusasuntoa valtakunnallisesti kaikista niistä kunnista, joissa asumisoikeusasuntoja on. Järjestysnumero maksaa noin 10 euroa ja se on voimassa kaksi vuotta.

1.1.2024 alkaen asumisoikeusasuntoa voi hakea vain ARA:n järjestysnumerolla.

Lisätietoa muutoksesta:

- ARA:n verkkosivut: ara.fi/uusi-asolaki

- sähköposti: asumisoikeus@ara.fi

- puhelimitse 02952 50990 tiistaisin klo 9-11

Tausta ja lainsäädäntö

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausittain maksettavien kulujen lisäksi asumisoikeusmaksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Asunnon saa vuokrata eteenpäin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiseen täytyy olla erityinen syy.

Palvelun toteuttaa

Rovaniemen kaupunki

Palvelusta vastaa

Rovaniemen kaupunki
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 2.2.2023