suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ruoveden kunta

Asumisoikeusasunnot

  • Palvelu
  • Ruovesi
  • Julkinen palvelu

Asumisoikeusasunto on vaihtoehto omistus ja vuokra-asunnolle ilman tulorajoja ja huoneistoneliömetrirajoituksia, alle 55-vuotiailla on varallisuusrajat. Asumisoikeus on yksityishenkilölle luovutettu pysyvä, elinikäinen oikeus hallita yhtä asuntoa.

Asukas lunastaa asumisoikeuden maksamalla talonomistajalle asumisoikeusmaksuna 15 % asunnon hankintahinnasta. Asumisesta asumisoikeuden haltija maksaa kuukausittain käyttövastiketta.

Asumisoikeusasunnosta on aina mahdollisuus luopua, jos talon omistaja ei kolmen kuukauden kuluessa asunnon irtisanomisilmoituksesta löydä uutta haltijaa, lunastaa talon omistaja asunnon. Asunnosta pois muuttaessaan asumisoikeuden haltija saa asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asumisoikeussopimus käy lainan vakuutena pankkiin. Asuntoon on myös mahdollista saada asumistukea, jos edellytykset täyttyvät, www.kela.fi tietoa.

Ruovedellä ei ole tällä hetkellä tarjolla asumisoikeusasuntoja, mutta niitä voi tiedustella esim. YH Kodit Oy, TA-Asumisoikeus Oy ja AVO-Asumisoikeus Oy sekä AVAIN- Asumisoikeus Oy.

Toimi näin

Hae järjestysnumero kunnalta tai kuntayhteenliittymältä, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Kun haluat hakea järjestysnumerollasi asumisoikeusasuntoa, hae sitä suoraan siltä asumisoikeustalon omistajalta, jonka asumisoikeustalosta asunnon haluat.

Asumisoikeutta hakevan on ilmoittauduttava kunnalle, jonka alueelta hän hakee asumisoikeutta. Kunnat voivat muodostaa myös yhteisen hakualueen. Hakija saa kunnalta asumisoikeusasunnon hakemiseksi järjestysnumeron. Järjestysnumeroa haetaan kohteesta riippumatta samalla hakemuksella linkin kautta. Kun järjestysnumero on saatu tehdään asuntohakemus asunnon omistajataholle (YH Kodit Oy, TA-Asumisoikeus Oy, AVO-Asumisoikeus Oy ja AVAIN-Asumisoikeus Oy omistajatahon nettisivuilla.

Kenelle ja millä ehdoin

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske kuitenkaan yli 55 vuotiaita vaan he voivat aina hakea asumisoikeusasuntoa.

Asumisoikeusasunnon hakija tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella perheen kokoa vastaavaa omistusasuntoa. Hänellä ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta, (hinta lasketaan kunnassa asumisoikeusmaksusta haltijaksi hyväksymisen yhteydessä).

Hakija, joka on täyttänyt 55 vuotta tai asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtava voi omistaa myös omistusasunnon ja hänellä saa olla varallisuutta.

Tausta ja lainsäädäntö

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausittain maksettavien kulujen lisäksi asumisoikeusmaksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Asunnon saa vuokrata eteenpäin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiseen täytyy olla erityinen syy.

Perustiedot

Palvelusta vastaaRuoveden kunta
Alue Ruovesi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ruoveden kunta
Päivitetty: 8.4.2020