suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kuopion kaupunki

Asumisoikeusasunnot

  • Palvelu
  • Kuopio
  • Julkinen palvelu

Asumisoikeusasunto on vaihtoehto asunnon ostamiselle ja vuokraamiselle. Kuopiossa on valmiina noin 1140 asumisoikeusasuntoa. Lisäksi uusia asuntoja on suunnitteilla ja rakenteilla vuosina 2020–2021 292 kpl (Päivärantaan ja Saaristokaupunkiin rivitaloasuntoja sekä Mölymäelle, Petoselle ja Julkulaan kerrostaloasuntoja).

Oikeuden asunnon hallintaan omistusasunnon tapaan saa, kun maksaa asumisoikeusmaksuna 10–15 % asunnon hankintahinnasta ja sen jälkeen kuukausittain kohtuullista käyttövastiketta.

NÄIN HAET ASUMISOIKEUSASUNTOA KUOPIOSSA

1. Jätä asumisoikeushakemus Asuntotoimeen. Saat järjestysnumeron, minkä perusteella asumisoikeus määräytyy.

2. Järjestysnumeron hankkimisen jälkeen ilmoittaudutaan asumisoikeusasuntojen omistajayhtiöille.

3. Rakenteilla ja suunnitteilla oleviin kohteisiin määritetään kohdekohtaiset päivämäärät, joihin mennessä hakemuksensa jättäneillä on etuoikeus haettaviin asuntoihin. Jos samaa asuntoa on hakenut useampi hakija, asumisoikeuden saa pienemmän numeron omaava.

4. Asumisoikeusmaksu on 10–15 % asunnon hankintahinnasta. Asumisoikeusmaksun saa takaisin indeksillä tarkastettuna asunnosta luovuttaessa.

5. Valmiista asuntokannasta vapautuvat asumisoikeudet myydään ilman erillistä hakuaikaa.

ASUMISOIKEUSASUNTOJEN HAKUEDELLYTYKSET

1. Hakijan on oltava hakemusta jätettäessä 18 vuotta täyttänyt.

2. Alle 55-vuotias hakija ei saa omistaa paikkakunnalla asumistarpeen tyydyttävää omistusasuntoa. Varallisuutta ei saa olla niin paljon, että voi hankkia sellaisen. Velkaisesta omistusasunnosta on mahdollista muuttaa asumisoikeusasuntoon.

3. Omaisuusselvitys tehdään siinä vaiheessa kun asumisoikeus tarjotaan ostettavaksi.

Lisätietoja asumisoikeudesta saat myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksesta www.ara.fi

Toimi näin

Hae järjestysnumero kunnalta tai kuntayhteenliittymältä, jonka alueelta haluat hakea asumisoikeusasuntoa. Kun haluat hakea järjestysnumerollasi asumisoikeusasuntoa, hae sitä suoraan siltä asumisoikeustalon omistajalta, jonka asumisoikeustalosta asunnon haluat.

Kenelle ja millä ehdoin

Asumisoikeusasunnon hakijan tulee olla täysi-ikäinen henkilö, joka ei omista hakualueella omistusasuntoa. Hakijalla ei myöskään saa olla varallisuutta siinä määrin, että hän voisi rahoittaa vähintään puolet hakemansa tai vastaavan asunnon käyvästä hinnasta. Varallisuusrajat eivät koske kuitenkaan yli 55 vuotiaita vaan he voivat aina hakea asumisoikeusasuntoa.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Asumisoikeusasunto on asunto, jota asukas hallitsee mutta ei omista. Hän maksaa asumisestaan kuukausittain maksettavien kulujen lisäksi asumisoikeusmaksun, joka palautetaan hänelle poismuuton yhteydessä rakennuskustannusindeksin muutoksen mukaisesti korjattuna. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omakseen. Asuntoa tulee käyttää omana vakituisena asuntona. Asunnon saa vuokrata eteenpäin korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Vuokraamiseen täytyy olla erityinen syy.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKuopion kaupunki
Palvelusta vastaaKuopion kaupunki
Alue Kuopio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kuopion kaupunki
Päivitetty: 3.12.2019