suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kansallisarkisto

Asiakaspalvelu

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Voit käyttää Kansallisarkistossa säilytettäviä asiakirjoja tieteelliseen tutkimukseen, harrastajatutkimukseen tai muuhun haluamaasi tarkoitukseen tutkijasaleissamme. Digitoituja julkisia asiakirjojamme voit tutkia myös verkossa.

Asiakirjoja voit tilata myös kaukolainaan sinua lähellä olevaan Kansallisarkiston toimipaikkaan.

Toimi näin

Tilaa haluamasi asiakirjat etukäteen kotikoneeltasi Astia-verkkopalvelussa tai paikan päällä tutkijasalissa. Voit käyttää julkisia digitoituja asiakirjoja kotikoneellasi Astia-verkkopalvelussa. Tilaamasi asiakirjat voidaan myös toimittaa sinulle tutkijasaliin.

Henkilökuntamme neuvoo sinua aineistojen etsimisessä ja tilausten tekemisessä.

Yhteystiedot ja tutkijasalien aukioloajat sekä asiakirjojen toimitusajat löydät Kansallisarkiston kotisivulta.

Kenelle ja millä ehdoin

Suurin osa Kansallisarkistossa säilytettävistä asiakirjoista on julkisia. Osaan asiakirjoista liittyy kuitenkin julkisuus- tai henkilötietolain mukaisia käyttörajoituksia ja niiden käyttö edellyttää käyttöluvan hakemista. Myös yksityisarkistot saattavat olla käyttörajoitettuja, joko luovutussopimuksen tai lainsäädännön perusteella. Käyttö- tai näyttörajoitettuja digitoituja asiakirjoja voit käyttää Kansallisarkiston sisäverkossa tutkijasaleissa.

Astia-verkkopalvelussa voit hakea käyttölupaa käyttörajoitettuun aineistoon sekä tehdä maksullisia tietopyyntö- ja jäljennetilauksia. Tämä edellyttää rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.

Digitoituja tai mikrofilmattuja asiakirjoja ei pääsääntöisesti anneta käyttöön analogisina. Joidenkin asiakirjojen huono kunto saattaa rajoittaa niiden käyttöä.

Palvelun toteuttaa

Kansallisarkisto

Palvelusta vastaa

Kansallisarkisto
Tekstistä vastaa: Kansallisarkisto
Päivitetty: 15.9.2023