suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Museovirasto

Arkistopalvelut

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Museoviraston arkistossa on aineistoja 1800-luvulta alkaen ja ne liittyvät pääasiassa kulttuuriympäristöön ja -perintöön. Suurimmat aineistokokonaisuudet liittyvät arkeologiaan, rakennettuun ympäristöön ja kansatieteeseen. Keskeiset arkistoaineistot on esitelty tarkemmin arkiston verkkosivuilla.

Toimi näin

Aineisto tulee tilata etukäteen nähtäväksi, toimitusaika on kaksi viikkoa. Kaikille avoin aineisto tilataan aineistotilauslomakkeella. Käyttörajoituksen alainen aineisto tilataan käyttölupahakemuksella. Lomakkeet pyydetään täyttämään ensisijaisesti verkossa.

Aineistoa on myös sähköisessä muodossa ja niihin voi tutustua verkossa esim. Kulttuuriympäristön palveluikkunan kautta. Osa sähköisistä aineistoista on katseltavissa vain tutkijasalin asiakaspäätteiltä ja niihin voi tulla tutustumaan ilman erillistä ajanvarausta.

Kenelle ja millä ehdoin

Arkistoaineistoihin voi tutustua Museoviraston tutkijasalissa pyytämällä niitä nähtäväksi etukäteen. Pyyntö tehdään ensisijaisesti aineistotilauslomakkeella tai sähköpostitse. Aineistojen toimitusaika tutkijasaliin on kaksi viikkoa.

Aineistojen käytössä on noudatettava Museoviraston Arkisto- ja tietopalvelujen käyttösääntöjä ja aineistokohtaisia ohjeita, jotka löytyvät verkkosivuiltamme.

Valtaosa arkiston aineistoista on vapaasti tutkittavissa. Aineistojen vapaata käyttöä voivat rajoittaa esimerkiksi aineiston huono kunto, järjestämättömyys tai salassapito. Julkisuus‐ ja tietosuojalainsäädäntö, tekijänoikeuslaki, erityislainsäädäntö tai esimerkiksi joidenkin aineistojen luovutussopimuksissa asetetut käyttörajoitukset voivat rajoittaa aineistojen käyttöä. Käyttörajoitettua aineistoa on mahdollista saada nähtäväksi käyttölupaa hakemalla.

Arkistoaineistojen kopiointi ja skannaus on mahdollista mikäli aineiston kuntoon, tietosuojaan, lainsäädäntöön, käyttörajoituksiin tms. liittyvät rajoitukset eivät ole esteenä. Kopiointi ja skannaus on maksullista. Digikuvaus yksityiseen käyttöön on mahdollista kuvausluvalla mikäli yllä mainitut rajoitukset eivät ole esteenä.

Palvelu on maksuton.

Kopiot ja skannaukset ovat maksullisia.

Piirustuksista ja kartoista voi tilata digitaalisia tallenteita hinnaston mukaisesti. Suurikokoisten piirustusten digitointi tehdään Museoviraston ulkopuolella tilaustyönä, jonka kustannuksista vastaa tilauksen tehnyt asiakas.

Laajat tietopalvelupyynnöt ovat maksullisia.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaMuseovirasto
Palvelusta vastaaMuseovirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Museovirasto
Päivitetty: 17.6.2021