suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Apuvälinepalvelut

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Apuvälinepalvelujen tavoitteena on toimintakykysi tukeminen tarkoituksenmukaisilla apuvälineillä. Apuvälinepalvelu on osa yksilöllistä kuntoutus- ja hoitoprosessiasi.

Apuvälinepalveluiden tarkoituksena on

  • edistää kuntoutumistasi
  • tukea, ylläpitää tai parantaa toimintakykyäsi
  • ehkäistä toimintakykysi heikentymistä

Voit lainata apuvälineitä maksutta tarpeesi mukaan. Saat tarvittaessa ohj ...

Toimi näin

Jos sinulla on tarve saada lainaan apuvälineitä, voit olla puhelimitse yhteydessä sote-asemasi apuvälineyksikköön. Yhteyttä voit ottaa myös sähköisen lomakkeen avulla.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu sinulle, jos tarvitset apuvälineitä toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja turvaamiseksi. Apuvälineiden luovutusta ohjaavat valtakunnalliset apuvälineiden luovutusperusteet.

Pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien henkilöiden apuvälineiden hankinnasta vastaa henkilöä hoitava laitos. Lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluvia apuvälineitä lainataan lääketieteellisin perustein todetun toimintavajavuuden korjaamiseksi. Arvioinnin apuvälineen tarpeesta tekee aina terveydenhuollon ammattihenkilö, esimerkiksi fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja.

Erityistason apuvälineiden saamiseksi tarvitset lääkärin lähetteen.

Tausta ja lainsäädäntö

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineen saaminen edellyttää alan asiantuntijan toteamaa apuvälineen tarvetta. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.

Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 8.6.2023