suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Etelä-Savon hyvinvointialue

Apuvälinepalvelut

  • Palvelu
  • 12 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Sinulle lainataan tarpeelliset apuvälineet jos toimintakykysi on heikentynyt sairauden, vamman tai ikääntymisen vuoksi.

Apuvälineet ja niihin liittyvät apuvälinepalvelut ovat asiakkaille maksuttomia. Palveluihin kuuluvat apuvälinetarpeen arviointi, apuvälineen sovitus ja lainaus, käytön opetus ja sekä apuvälineen huolto ja korjaus.

Toimi näin

Perusapuvälineet saat oman hyvinvointikeskuksen/ – aseman fysioterapiasta tai alueellisesta apuvälineyksiköstä. Perusapuvälineitä ovat esimerkiksi liikkumisen apuvälineet, kuten kepit, rollaattorit ja henkilökohtaisen hygienian apuvälineet.

Erikoisapuvälineet saat alueellisesta apuvälineyksiköstä. Erikoisapuvälineisiin tarvitset hoitavan tahon suosituksen. Erikoisapuvälineitä ovat mm. sähköpyörätuoli, ympäristön hallintalaitteet, hengityksen ja kommunikoinnin apuvälineet sekä lasten apuvälineet.

Tarvittaessa voi myös läheisesi hakea apuvälineen. Isot apuvälineet apuvälineyksikkö kuljettaa kotiin ja niiden kuljetuksesta sovitaan erikseen.

Tausta ja lainsäädäntö

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineen saaminen edellyttää alan asiantuntijan toteamaa apuvälineen tarvetta. Asiantuntija voi tapauksesta riippuen olla esimerkiksi lääkäri, fysioterapeutti, toimintaterapeutti tai kuntohoitaja. Apuvälineitä ovat muun muassa pyörätuolit, kävelykepit, suihkutuolit sekä näön, kuulon ja kommunikoinnin apuvälineet.

Apuvälineitä voi saada lyhytaikaisesti lainaan ilman asiantuntijan lausuntoa. Julkisesta terveydenhuollosta maksuttomasti lainattavia apuvälineitä ovat muun muassa kyynärsauvat, kävelykepit, rollaattorit, WC-korokkeet, sängynjalankorokkeet, pyörätuolit ja erilaiset kävelytelineet.

Palvelun toteuttaa

Etelä-Savon hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Etelä-Savon hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Etelä-Savon hyvinvointialue
Päivitetty: 28.3.2024