suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Ammatillinen koulutus

  • Palvelu
  • 32 kuntaa
  • Julkinen palvelu

YSAO tarjoaa sinulle usean kampuksen voimalla mahdollisuuksia saada ammatti. YSAO:lla voit opiskella useita kymmeniä tutkintoja, useilta eri aloilta. Opintosi rakennetaan juuri sinun tarpeidesi ja tavoitteesi mukaisesti.

Ammatillinen koulutus muodostuu ammatillisista perustutkinnoista ja lisäkoulutuksena suoritettavista ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista. Ammatillinen lisä- ja täydennyskoulu ...

Toimi näin

Hae koulutukseen yhteishaussa helmi-maaliskuussa opintopolun kautta

Yhteishaku on tarkoitettu sinulle, jolla ei ole perusopetuksen jälkeen suoritettua ammatillista tutkintoa, lukion oppimäärää tai korkeakoulututkintoa. Yhteishaussa voit hakea opiskelemaan suoraan ammattilaiseksi tai mikäli vielä haet omaa polkuasi työelämään, voit hakea tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA). YSAO:lle voit hakea yhteishaussa myös MAHIS -opiskelijaksi, jos haluat opiskella samanaikaisesti niin lukio- kuin ammatillisia opintoja, jolloin opiskelun aikana sinulla vuorottelevat ammatilliset ja lukiojaksot. Voit myös opiskella samanaikaisesti kahta eri ammatillista tutkintoa. Yhteishaun lisäksi MAHIS -opiskelijaksi hakevan tulee täyttää ilmoittautumislomake ja palauttaa se joko opinto-ohjaajalle tai postittaa/toimittaa se lomakkeessa olevaan osoitteeseen.

Hae koulutukseen jatkuvan haun kautta milloin vain

Haluatko vaihtaa alaa tai lisätä ammatillista osaamistasi?

Voit hakea YSAO:lle milloin vain sinulle sopii jatkuvan haun kautta, kun

  • haluat suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai tutkinnon osia,
  • haluat tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutuksen TUVAan,
  • haluat suorittaa ammatillisen tutkinnon oppisopimuskoulutuksena,
  • olet jo aiemmin suorittanut peruskoulun, toisen asteen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon ja sinulla on työelämässä hankittua osaamista.

Tutustu verkkosivuiltamme eri alojen koulutustarjontaamme ja valitse oma alasi ja täytä hakulomake. Olemme sinuun yhteydessä kahden viikon sisällä hakulomakkeen vastaanottamisesta.

Tausta ja lainsäädäntö

Ammatillisella koulutuksella tarkoitetaan tutkintoon johtavaa ammatillista peruskoulutusta ja ammatillista lisäkoulutusta. Tutkintoon johtava ammatillinen peruskoulutus on tarkoitettu nuorille ja aikuisille.

Ammatillisessa koulutuksessa osaamista hankitaan oppilaitoksen lisäksi työpaikoilta ja verkko-oppimisympäristöistä. Jokainen opiskelee oman suunnitelmansa ja oppimistarpeensa mukaan. Työssäoppimista tuetaan esimerkiksi oppi- ja koulutussopimuksin. Opintoihin voi hakeutua ja ne voi suorittaa joustavasti ja myös aiempaa lyhyemmässä ajassa. Nuorille ja aikuisille tarjotaan samoja koulutuspalveluita. Ammatillinen koulutus antaa valmiudet hakea korkeakouluopintoihin.

Ammatillisen koulutuksen järjestämisestä vastaavat kunnat, kuntayhtymät, yhteisöt, säätiöt tai valtion liikelaitokset, joilla on opetus- ja kulttuuriministeriön lupa.

Palvelun toteuttaa

Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä

Palvelusta vastaa

Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä
Tekstistä vastaa: Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä
Päivitetty: 29.11.2023