suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Aluksen rekisteröinti

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Suomalaiset kauppamerenkulkuun käytettävät alukset on rekisteröitävä. Rekisteriä pitävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Ahvenanmaan valtionvirasto. Traficom pitää alusrekisteriä koko Suomessa, lukuun ottamatta Ahvenanmaan maakuntaa. Aluksista, joiden kotipaikka on Ahvenanmaan maakunnassa, vastaa Ahvenanmaan valtionvirasto. Samat viranomaiset käsittelevät myös aluskiinnitysasiat.

Aluksen rekisteröinti ja muutoksista ilmoittaminen

Vähintään 15 metriä pitkä alus, jonka kotipaikka ei ole Ahvenanmaan maakunnassa, on rekisteröitävä aluksena Traficomin ylläpitämään liikenneasioiden rekisteriin ennen kuin sitä saadaan käyttää kauppamerenkulkuun. Rekisteriin voidaan omistajan pyynnöstä merkitä myös kauppamerenkulkuun käytettävä alus, jonka pituus on vähintään 10 metriä (vapaaehtoinen rekisteröinti). Alukselle annetaan todistuksena rekisteröinnistä kansallisuuskirja.

Huvialukset ja pienemmät vähintään 5,5 metriä pitkät veneet rekisteröidään vesikulkuneuvona liikenneasioiden rekisteriin .

Aluksen omistajan on varmistettava 30 päivän kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä, että alus on rekisterissä, ja ilmoittaa rekisteritietojen muutoksesta Traficomiin. Jos aluksen nimi on muutettu, sitä ei saa käyttää kauppamerenkulkuun ennen kuin nimenmuutos on ilmoitettu rekisteriin.

Aluksen poistaminen rekisteristä

Alus on poistettava rekisteristä, jos se ei enää täytä rekisteröinnin edellytyksiä, se on tuhoutunut, julistettu kuntoonpanokelvottomaksi tai kadonnut. Aluksen omistajan on poistettava alus rekisteristä 30 päivän kuluessa edellä mainitusta tapahtumasta.

Jos alus on muuttunut ulkomaiseksi, on aluksen viimeisen suomalaisen omistajan haettava aluksen rekisteristä poistamista.

Alusta rekisteristä poistettaessa siinä ei voi olla voimassa olevia kiinnityksiä tai muita rasituksia.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLiikenne- ja viestintävirasto Traficom
Palvelusta vastaaLiikenne- ja viestintävirasto Traficom
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Päivitetty: 3.9.2020