suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Liikenne- ja viestintävirasto Traficom

Ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Jos ajoneuvollasi on käyttämättömyysjaksoja, voit poistaa sen tilapäisesti liikenteestä ja säästää samalla ajoneuvokuluissa.

Liikennekäytöstäpoisto tulee voimaan heti. Voit kuitenkin käyttää ajoneuvoa poistopäivän loppuun, jos määräaikaiskatsastus ja liikennevakuutus ovat voimassa, rekisterikilvet kiinnitettyinä ja ajoneuvovero maksettuna. Tämän jälkeen ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä ennen liikennekäyttöönottoa. Väärinkäytöksistä seuraa vähintään 1000 €:n lisävero.

Liikennekäytöstäpoisto on voimassa toistaiseksi eikä sitä voi tehdä etukäteen, takautuvasti tai määräajaksi. Rekisterikilpiä ei tarvitse palauttaa poiston yhteydessä.

Autoilta ei peritä ajoneuvoveroa liikennekäytöstäpoiston ajalta (pl. poistopäivä). Jo maksettu vero hyvitetään seuraavalla verolipulla. Jos otat ajoneuvon liikennekäytöstäpoistojen välillä liikennekäyttöön, lähetetään käyttöajalta aina vähintään 10 €:n suuruinen ajoneuvoverolasku (ajoneuvoveron pienin maksuunpantava määrä).

Liikennekäytöstäpoiston vaikutus vakuutusmaksun suuruuteen riippuu vakuutussopimuksestasi. Tarkista vaikutukset omasta vakuutusyhtiöstäsi. Liikennekäytöstäpoisto päivittyy vakuutusyhtiöiden tietoihin muutaman päivän viiveellä. Jos haluat päättää liikennevakuutuksen poiston yhteydessä kokonaan, sovi siitä erikseen vakuutusyhtiösi kanssa.

Jos olet myynyt ajoneuvosi, et saa tehdä sille enää liikennekäytöstäpoistoa. Voit päättää ajoneuvovero- ja liikennevakuutusmaksuvelvollisuutesi tekemällä luovutusilmoituksen.

Jos et aio käyttää ajoneuvoa enää koskaan, tee sille lopullinen poisto. Lopullista poistoa varten voit toimittaa autosi maksutta Suomen Autokierrätys Oy:n valtuutettuun romuajoneuvojen vastaanottopisteeseen.

Toimi näin

Edullisimmin teet ilmoituksen Traficomin sähköisessä palvelussa. Voit myös asioida vakuutusyhtiön tai rekisteröivän katsastustoimipaikan toimipisteessä tai vakuutusyhtiösi sähköisessä itsepalvelussa.

Kenelle ja millä ehdoin

Liikennekäytöstäpoiston edellytykset

- Olet ajoneuvon omistaja tai haltija ja olet vähintään 15-vuotias.

- Palvelu edellyttää tunnistautumista.

- Jos omistaja tai haltija on organisaatio, sillä on oltava voimassa oleva Y-tunnus. Palvelussa tunnistaudutaan Katso-tunnisteella.

Palvelu ei ole mahdollinen, jos

- Ajoneuvolla on Traficomin muutoskielto

- Ajoneuvotietojen käsittely on vireillä

- Ajoneuvolla on merkintä rekisteristä poistosta tai lopullisesta poistosta

Palvelu on maksullinen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLiikenne- ja viestintävirasto Traficom
Palvelusta vastaaLiikenne- ja viestintävirasto Traficom
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom
Päivitetty: 3.9.2020