suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolasta saat tukea lapsen odotukseen ja vanhemmuuteen kasvuun liittyvissä asioissa, kun olet raskaana. Käynneillä seurataan raskautesi kulkua ja keskustellaan perheesi terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Äitiysneuvolassa annetaan ohjausta ja neuvontaa myös raskautta suunnitteleville.

Sinulle tarjotaan normaalisti sujuvan raskauden aikana neuvolassa 9-11 tarkastusta terveyd ...

Toimi näin

Äitiysneuvola palvelee ajanvarauksella. Ota yhteyttä neuvolaan puhelimitse tehtyäsi positiivisen raskaustestin.

Perhevalmennusta toteutetaan osana äitiysneuvolan toimintaa. Voit keskustella perhevalmennukseen osallistumisesta neuvolan terveydenhoitajan kanssa.

Jos asiasi koskee lapsi veden menoa tai epäilet, että synnytyksesi on käynnissä, ota yhteyttä naistentautien- ja raskauspäivystykseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Äitiysneuvoloiden palveluiden piiriin kuuluvat lasta odottavat ja raskautta suunnittelevat perheet. Puolisosi osallistuminen äitiysneuvolakäynneille on toivottavaa.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 8.6.2023