suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun hyvinvointialue

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Äitiysneuvolassa turvaamme sinun, syntyvän lapsesi sekä koko perheen terveyttä ja tuemme valmistautumisessa tulevaan vanhemmuuteen. Raskauden aikana tulet käymään terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotoilla sekä sinulla on halutessasi mahdollisuus osallistua sikiöseulontoihin. Tukea saat tarvittaessa seksuaalisuuteen, perisuhteeseen sekä muihin ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Puoliso tai tu ...

Toimi näin

Ota yhteyttä oman paikkakuntasi neuvolaan. Lisätietoja lastenneuvolatoiminnasta saat hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Palvelun toteuttaa

Kainuun hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Kainuun hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Kainuun hyvinvointialue
Päivitetty: 18.4.2024