suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Äitiysneuvolapalvelut

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tavoitteenamme on turvata äidin ja tulevan lapsen terveys seuraamalla raskauden etenemistä. Neuvolakäyntien sisältö koostuu perheen hyvinvointiin liittyvistä toimenpiteistä, tutkimuksista ja seulonnoista. Erityisesti kiinnitämme huomiota parisuhteen tukemiseen, vanhemmuuden kasvuun ja perheen hyvinvoinnin lisäämiseen. Apuna käytämme seulontoja, strukturoituja kyselyjä ja kartoituksia sekä moniamma ...

Toimi näin

Äitiysneuvolaan on hyvä ottaa yhteyttä heti raskauden alussa, kun raskaustesti näyttää positiivista. Varaa neuvola-aika neuvolan ajanvaraus- ja palvelunumerosta.​Perhesuunnittelu-/ehkäisyneuvolan ja lastenneuvolan terveydenhoitajien aikoja​ on varattavissa myös Etelä-Karjalan hyvinvointialueen sähköisen asiointipalvelun kautta.​

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Palvelun toteuttaa

Etelä-Karjalan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Päivitetty: 1.2.2024