suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Lapin hyvinvointialue

Äitiysneuvola

  • Palvelu
  • 21 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Raskauden aikana odottava vanhempi käy neuvolassa terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotoilla. Terveydenhoitajalla käyntejä on noin 9–10 kertaa ja lääkärillä 2 kertaa. Tarvittaessa raskaana oleva ohjataan jatkotutkimuksiin. Raskaana olevalle tarjotaan mahdollisuus raskauden aikaisiin sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien seulontoihin, jotka perustuvat valtakunnalliseen seulontaohjelmaan. Tu ...

Toimi näin

Varaa aika neuvolaan, kun huomaat olevasi raskaana. Molemmat vanhemmat ovat tervetulleita neuvolaan.

Tausta ja lainsäädäntö

Raskaana olevat naiset ja lasta odottavat perheet ovat oikeutettuja äitiysneuvolapalveluihin. Neuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja synnytyksen jälkeen vauvan ja äidin terveydentilaa. Neuvolassa myös tuetaan vanhemmuuteen kasvamista. Ensimmäinen neuvolakäynti on hyvä sopia heti raskauden varmistuttua.

Äitiysneuvolan vastaanottokäynneillä tehdään tarvittavat tutkimukset, seurataan sikiön sydänääniä ja huolehditaan raskaana olevan fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Jos raskauden kulussa ilmenee ongelmia, lääkäri tai terveydenhoitaja ohjaa raskaana olevan jatkotutkimuksiin äitiyspoliklinikalle. Raskauden aikana on mahdollista osallistua kahteen ultraääniseulontaan.

Äitiysneuvolassa pyritään tunnistamaan raskaana olevan ja hänen perheensä tuen tarve mahdollisimman varhain. Raskaana olevalle ja hänen perheelleen tarjotaan tarvittavaa tukea yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja päihdepalvelujen kanssa.

Äitiysneuvola opastaa myös vanhempainetuuksien anomisessa sekä antaa näihin tarvittavat todistukset. Jos lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, lapsen isä voi tunnustaa isyytensä jo raskauden aikana neuvolassa. Raskaana olevan puoliso tai muu tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolaan.

Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta

Palvelun toteuttaa

Lapin hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Lapin hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Lapin hyvinvointialue
Päivitetty: 12.4.2024