suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Äidinmaidon luovutus

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Keräämme, käsittelemme ja jakelemme äidinmaitoa lastenosastoille, erityisesti vastasyntyneiden teho-osastolle sekä lisämaidoksi synnytysosastojen vauvoille.

Äidinmaito on korvaamattoman hyvää ravintoa keskosille, vastasyntyneille ja sairaille vauvoille, koska se sisältää kaikkia ravintoaineita vauvan tarpeisiin nähden oikeassa suhteessa ja hyvin imeytyvässä muodossa. Pikkukeskosille paras mahdol ...

Toimi näin

Äidinmaidon tuominen omalle vauvalle

Toimita äidinmaito sairaalaan päivittäin. Oman äidinmaidon voit jättää sille osastolle, missä vauvasi on hoidettavana. Steriloituja pulloja saat äidinmaitoa vastaanottavasta yksiköstä tai osastolta.

Jos et voi tuoda äidinmaitoa päivittäin sairaalaan, voit pakastaa sen kotona. Toimita pakastettu maito suoraan äidin maitoa vastaanottavaan yksikköön, josta saat myös pakasterasiat. Maitoa ei voi pakastaa jääkaapin pakastelokerossa. Jokaiseen pulloon ja pakasterasiaan merkitään äidin nimi ja sosiaaliturvatunnus, sekä mahdollisesti lapsen nimi. Lisäksi tarraan merkitään sen osaston tunnus, missä lapsi on hoidossa ja päivämäärä, jolloin maito on lypsetty. Jos tupakoit tai käytät lääkkeitä, merkitse ne myös tarraan.

Luovutettavan äidinmaidon toimittaminen

Lähialueen luovuttajilta noudamme maidot kotoa. Maidon pitää olla alle kaksi vuorokautta vanhaa. Luovutetun äidinmaidon voit tuoda myös itse äidinmaitoa vastaanottavaan yksikköön. Maidon lähetystä varten saat steriilejä pulloja ja kylmälaukun.

Pumpun lainaaminen ja luovuttamiseen liittyvät ohjeet

Lisätietoa pumpun lainaamiseen ja äidinmaidon luovuttamiseen liittyvistä asioista saat äidinmaitoa vastaanottavasta yksiköstä.

Kenelle ja millä ehdoin

Sovinko äidinmaidon luovuttajaksi?

Voit luovuttaa äidinmaitoa jos

  • Olet käynyt säännöllisissä neuvolaseurannoissa koko raskauden ajan
  • Synnytyksestäsi on kulunut korkeintaan kaksi kuukautta ja oman lapsesi imetyksen lisäksi sinulta tulee ylimääräistä maitoa
  • Et käytä säännöllisiä lääkityksiä (esim. e-pillerit)
  • Et tupakoi tai käytä alkoholia

Voit jatkaa maidon luovutusta kunnes synnytyksestä on kulunut neljä kuukautta. Jos sairastut, ilmoita siitä välittömästi äidinmaitokeskukseen. Minimimäärä luovutukselle on puoli litraa kahden vuorokauden aikana.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 15.11.2023