suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ruokavirasto

AGREX vientitodistus

 • Lupa tai muu velvoite
 • Koko Suomi
 • Julkinen palvelu

Joidenkin maatalouden markkinajärjestelyjen alaisten maataloustuotteiden vienti kolmansiin maihin edellyttää AGREX-vientitodistusta. Tällainen tuote on riisi. Maataloustuotteiden viennissä kolmansiin maihin sovelletaan eräissä tapauksissa tullietuusjärjestelmiä, jotka on useimmiten sidottu tiettyyn enimmäismäärään, ns. tariffikiintiöön. Tariffikiintiöillä saadaan helpotuksia tullimaksuista vietäessä tuote yhteisön alueelta tiettyyn kolmanteen maahan. Tiettyjä maataloustuotteiden tariffikiintiöitä hallinnoidaan Ruokaviraston myöntämillä AGREX-vientikiintiöillä. Tällaisia vientikiintiöitä ovat juustojen USA:n ja Kanadan vientikiintiöt, maitojauheen vientikiintiö Dominikaaniseen tasavaltaan, koiran- ja kissanruoan vientikiintiö Sveitsiin.

Toimi näin

Toimi seuraavasti, kun olet ensimmäistä kertaa hakemassa tuonti- tai vientitodistusta:

 1. Selvitä mitä olet tuomassa/viemässä ottamalla selvää tavaran CN-koodista. Selvitä tarvitseeko se vakiotodistuksen tai onko sille olemassa alennuksiin oikeuttavaa kiintiötä. Konsultoi tarvittaessa tullia CN-koodin selvittämiseksi.
 2. Hanki EORI-numero tullista.
 3. Rekisteröidy markkinaosaston asiakkaaksi nro 561000 lomakkeella.
 4. Rekisteröidy sähköisen palvelun käyttäjäksi eli tuonti- ja vientitodistusten hakupalveluun nro 561027 lomakkeella.
 5. Maksa tarvittava vakuus. Maksuohjeet löytyvät Vakuusohjeesta. Vakuuden määrän saat selville vakiotodistusten osalta hakuoppaastamme ja kiintiöiden osalta asetuksista tai varmistamalla asian meiltä.
 6. Hae todistusta tuonti- ja vientitodistusten hakupalvelussa. Muista merkitä hakemukselle kiintiönumero, mikäli olet hakemassa kiintiöön.
 7. Muista käyttää ja palauttaa todistus meille käytön jälkeen.
 8. Klo 14 mennessä tulleet vakiotodistukset myönnetään saman päivän aikana. Kiintiöihin saattaa liittyä erityissääntöjä hakuaikoihin ja myöntöpäivämääriin liittyen. Kansallisina arkipyhinä ei käsitellä tuonti- ja vientitodistushakemuksia. Komission yleisillä vapaapäivillä voi olla vaikutusta tiettyjen tariffikiintiöitä koskevien vientitodistushakemusten jättämispäiviin ja todistusten myöntämispäiviin.

Tarkemmat ohjeet löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta Yritykset / Tuonti ja vienti / Vienti EU:n ulkopuolelle / Vientitodistukset / AGREX-vientitodistukset.

Kenelle ja millä ehdoin

Yrityksille, jotka vievät tiettyjä maataloustuotteita EU:sta tiettyihin kolmansiin maihin. Joissain tapauksissa AGREX-vientitodistukset edellyttävät euromääräisen vakuuden asettamista ennen kuin AGREX-vientitodistus voidaan myöntää. Tariffikiintiöihin liittyy useimmiten myös muita vaatimuksia, kuten todisteita aiemmasta edeltävästä kaupan käynnistä kolmansien kanssa. Yrityksen, joka hakee AGREX-todistusta, tulee olla Suomessa ALV-rekisteröitynyt, rekisteröityä Ruokaviraston markkinaosaston asiakkaaksi ja hakea tunnuksia vienti- ja tuontitodistusten hakupalveluun. Yrityksellä tulee olla Tullin myöntämä EORI-numero.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRuokavirasto
Palvelusta vastaaRuokavirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Ruokavirasto
Päivitetty: 6.5.2021