suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Adoptioneuvonta

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Adoptioprosessi alkaa aina adoptioneuvonnalla. Adoptioneuvonnassa saat ohjausta, miten toimitaan adoptioprosessissa. Adoptioneuvonta koskee niin kotimaisia kuin kansainvälisiä sekä perheensisäisiä adoptioita. Kotimainen ja kansainvälinen adoptioprosessi kestää yleensä 1 - 2 vuotta.

Adoptioneuvonnassa selvitetään sinun tai teidän valmiuksia ryhtyä lapsen vanhemmaksi. Adoptioneuvonnassa sinulle ann ...

Toimi näin

Adoptioneuvonnan tuottaa Pelastakaa Lapset ry Länsi-Suomen aluetoimisto.

Kun haluat saada lisätietoa tai aloittaa adoptioprosessin, ota yhteyttä Pelastakaa Lapset ry:n toimistoon tai perheoikeudellisten palveluiden toimistoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Sinun tulee olla täysi-ikäinen, kun hakeudut adoptioneuvontaan.

Adoptioneuvonta ei sido adoptiopäätökseen ja se on maksutonta.

Vieraan lapsen adoptioon tarvitaan adoptiolautakunnan lupa.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos toivot yksin tai yhdessä aviopuolisosi kanssa adoptiolasta, sinun tai teidän tulee hakeutua adoptioneuvontaan. Sinun tulee hakeutua adoptioneuvontaan myös, jos harkitset lapsesi luovuttamista adoptoitavaksi.

Adoption eli lapseksiottamisen tarkoituksena on edistää lapsen etua.

Adoptioneuvonnassa neuvotaan ja autetaan hakijoita arvioimaan valmiuksiaan adoptiovanhemmiksi ja valmistautumaan vanhemmuuteen. Neuvonnassa selvitetään, ovatko adoption edellytykset olemassa ja onko edellytyksiä sopia lapsen ja tämän aikaisempien vanhempien yhteydenpidosta. Adoptioneuvonnassa hakijat ohjataan hakemaan adoptiolupaa ja tarvittaessa hakemaan kansainvälistä adoptiopalvelua. Lapsensa adoptioon antamista harkitseville annetaan tukea adoption pohtimiseen ja tietoa eri vaihtoehdoista.

Neuvojien tehtäviin kuuluu myös huolehtia lasten sijoittamisesta adoptioperheisiin. Lapsen sopeutumista uuteen perheeseen tuetaan ja seurataan. Adoptioneuvontaa voivat antaa hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja luvan saaneet järjestöt.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 17.1.2024