suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Adoptioneuvonta

  • Palvelu
  • 11 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Adoptioprosessi alkaa aina adoptioneuvonnalla ja se on sinulle maksutonta sosiaalipalvelua. Adoptioneuvonnassa valvotaan lapsen etua ja autetaan kaikkia adoption osapuolia. Voit saada adoptioneuvontaa, mikäli harkitset oman lapsesi adoptioon antamista, toivot adoptiolasta tai haluat adoptoida puolisosi lapsen.

Adoptioneuvonnan keskeinen tehtävä on arvioida kykyäsi ryhtyä adoptiovanhemmaksi, ja s ...

Toimi näin

Kun harkitset adoptiota, ota yhteyttä Pelastakaa Lapset ry Länsi-Suomen aluetoimistoon Tampereelle adoptioneuvontaa varten.

Perheoikeudellinen yksikkö tekee adoptiolain mukaisen lausunnon perheestä ja myöntää mahdollisen maksusitoumuksen Pelastakaa lapset ry:n antamaan adoptioneuvontaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Sinun tulee olla täysi-ikäinen, kun hakeudut adoptioneuvontaan. Adoptiolasta hakevan tulee olla vähintään 25-vuotias ja yläikäraja on 50 vuotta. Perheen sisäisessä adoptiossa hakijan tulee olla vähintään 18-vuotias.

Adoptioneuvonta ei sido adoptiopäätökseen ja se on maksutonta.

Tausta ja lainsäädäntö

Jos toivot yksin tai yhdessä aviopuolisosi kanssa adoptiolasta, sinun tai teidän tulee hakeutua adoptioneuvontaan. Sinun tulee hakeutua adoptioneuvontaan myös, jos harkitset lapsesi luovuttamista adoptoitavaksi.

Adoption eli lapseksiottamisen tarkoituksena on edistää lapsen etua.

Adoptioneuvonnassa neuvotaan ja autetaan hakijoita arvioimaan valmiuksiaan adoptiovanhemmiksi ja valmistautumaan vanhemmuuteen. Neuvonnassa selvitetään, ovatko adoption edellytykset olemassa ja onko edellytyksiä sopia lapsen ja tämän aikaisempien vanhempien yhteydenpidosta. Adoptioneuvonnassa hakijat ohjataan hakemaan adoptiolupaa ja tarvittaessa hakemaan kansainvälistä adoptiopalvelua. Lapsensa adoptioon antamista harkitseville annetaan tukea adoption pohtimiseen ja tietoa eri vaihtoehdoista.

Neuvojien tehtäviin kuuluu myös huolehtia lasten sijoittamisesta adoptioperheisiin. Lapsen sopeutumista uuteen perheeseen tuetaan ja seurataan. Adoptioneuvontaa voivat antaa hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja luvan saaneet järjestöt.

Palvelusta vastaa

Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Päivitetty: 11.5.2023