suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Äänioikeusrekisteriin ilmoittautuminen (EU-vaalit)

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Suomessa asuva muun EU-jäsenvaltion kansalainen voi äänestää Suomen europarlamenttivaaleissa, mikäli hän on ilmoittautunut Suomen äänioikeusrekisteriin. Ilmoittautuminen on tehtävä viimeistään 80. päivänä ennen vaalipäivää maistraatille.

Henkilö voi äänestää vain yhdessä jäsenvaltiossa, valintansa mukaan joko asuin- tai kotivaltiossaan. Kun henkilö on otettu Suomen äänioikeusrekisteriin, Suomen v ...

Toimi näin

Ilmoittautuminen tehdään erillisellä maistraattiin toimitettavalla lomakkeella. Tulostettava lomake löytyy maistraatin kotisivuilta tai oikeusministeriön vaalisivustolta. Ilmoittautumisen voi tehdä myös sähköisen asiointipalvelun kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Muun EU-jäsenvaltion kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta ja jolla on kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta Suomessa 51. päivänä ennen vaalipäivää tai joka on EU:n tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa tai tällaisen henkilön perheenjäsen, joka asuu Suomessa, on äänioikeutettu Suomessa, jos hän ilmoittautuu Suomen äänioikeusrekisteriin.

Ilmoittautuminen on tehtävä viimeistään 80. päivänä ennen vaalipäivää.

Äänioikeutta ei kuitenkaan ole, jos henkilö on menettänyt vaalikelpoisuuden kotivaltiossaan.

Palvelun toteuttaa

Digi- ja väestötietovirasto

Palvelusta vastaa

Digi- ja väestötietovirasto
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 28.9.2020