suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Digi- ja väestötietovirasto

Äänioikeusrekisteriin ilmoittautuminen (EU-vaalit)

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Suomessa asuva muun EU-jäsenvaltion kansalainen voi äänestää Suomen europarlamenttivaaleissa, mikäli hän on ilmoittautunut Suomen äänioikeusrekisteriin. Ilmoittautuminen on tehtävä viimeistään 80. päivänä ennen vaalipäivää maistraatille.

Henkilö voi äänestää vain yhdessä jäsenvaltiossa, valintansa mukaan joko asuin- tai kotivaltiossaan. Kun henkilö on otettu Suomen äänioikeusrekisteriin, Suomen viranomaiset lähettävät siitä tiedon hänen kotivaltionsa viranomaisille, jotka poistavat hänet kotivaltion vaaliluetteloista. Ilmoitus äänioikeuden käyttämisestä Suomessa on voimassa niin kauan kuin henkilö asuu vakinaisesti Suomessa tai ilmoittaa kirjallisesti peruuttavansa äänioikeusilmoituksensa.

Toimi näin

Ilmoittautuminen tehdään erillisellä maistraattiin toimitettavalla lomakkeella. Tulostettava lomake löytyy maistraatin kotisivuilta tai oikeusministeriön vaalisivustolta. Ilmoittautumisen voi tehdä myös sähköisen asiointipalvelun kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Muun EU-jäsenvaltion kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta ja jolla on kotikuntalaissa tarkoitettu kotikunta Suomessa 51. päivänä ennen vaalipäivää tai joka on EU:n tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa tai tällaisen henkilön perheenjäsen, joka asuu Suomessa, on äänioikeutettu Suomessa, jos hän ilmoittautuu Suomen äänioikeusrekisteriin.

Ilmoittautuminen on tehtävä viimeistään 80. päivänä ennen vaalipäivää.

Äänioikeutta ei kuitenkaan ole, jos henkilö on menettänyt vaalikelpoisuuden kotivaltiossaan.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaDigi- ja väestötietovirasto
Palvelusta vastaaDigi- ja väestötietovirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 28.9.2020