suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mistä apua?

Alkoholi, huumeet ja rahapelaaminen

Ohjeita on rajattu esikysymysten perusteella. Voit muokata vastauksia Esikysymykset-sivulla.

Ongelman tunnistaminen

Hanki tietoa

Alun perin satunnaiseksi tarkoitetusta ajanvietteestä saattaa muodostua haitallinen, jatkuva tapa huomaamatta. Samalla voi hämärtyä ymmärrys siitä, mikä on kohtuullista. Ota ensin selvää, mitä ongelmalla tarkoitetaan.

Päivitetty: 18.1.2023

Milloin rahapelaamisesta on syytä huolestua?

Rahapelaaminen on Suomessa varsin yleistä. Se mielletään usein arkiseksi ja tavalliseksi koko kansan huviksi. Pelaamiseen voi olla monia syitä. Useilla pelaaminen pysyy hallinnassa, mutta joillekin se aiheuttaa haittoja. 

Kenelle tahansa voi käydä niin, että harmittomana alkanut viihdepelaaminen muuttuu ongelmalliseksi. Ongelmalle altistavia tekijöitä on tunnistettu useita. Jotkut turvautuvat rahapelaamiseen pakokeinona vaikeassa elämäntilanteessa, esimerkiksi avioeron tai työttömyyden kohdatessa. Myös mielenterveyden häiriöt, keskittymisvaikeudet, perimä tai runsas alkoholinkäyttö saattavat altistaa peliongelmalle. 

Kiinnitä pelaamiseesi huomiota, jos siihen kuluu mielestäsi liikaa aikaa tai rahaa tai jos huomaat muita kielteisiä vaikutuksia. Joskus käy myös niin, että läheinen huolestuu pelaamisesta ennen kuin ihminen itse kiinnittää huomiota asiaan. Jos sinusta tuntuu, että rahapelaaminen ei pysy hallinnassa, hae apua. 

Päivitetty: 18.1.2023

Mitä rahapeliongelma tarkoittaa?

Rahapelaamisella tarkoitetaan pelaamista, jossa pelin voitto tai tappio on rahaa. Rahapelejä ovat esimerkiksi raha-automaattipelit, verkossa pelattavat rahapelit, arvat, arvontapelit, vedonlyönti ja kasinopelit. Rahapeleissä harva voittaa, mutta useat häviävät.

Suurin osa suomalaisista on pelannut viimeisen vuoden aikana jotakin rahapeliä. Väkilukuun suhteutettuna Suomessa pelataan paljon rahapelejä. Myös pelaamiseen liittyviä ongelmia on runsaasti. 

Riskitason pelaaminen tarkoittaa runsasta pelaamista. Riski ongelman kehittymiseen on olemassa, jos omat pelirajat ylittyvät usein tai jos pelaaminen hankaloittaa elämää tavalla tai toisella. 

Ongelmapelaaminen on pelaamista, jossa pelaaja käyttää liikaa rahaa tai aikaa pelaamiseen. Ongelmapelaaminen aiheuttaa haittoja ja vaikuttaa kielteisesti pelaajaan tai hänen läheisiinsä.

Rahapeliriippuvuus tarkoittaa sitä, että ihminen ei pysty hallitsemaan pelaamistaan ja laiminlyö sen vuoksi perustarpeitaan ja velvollisuuksiaan. Rahapeliriippuvuudelle on olemassa diagnoosi.

Rahapeliongelmalla tarkoitetaan yleensä ongelmapelaamista tai rahapeliriippuvuutta. Rahapeliongelma ei välttämättä näy ulospäin. Se saattaa piillä taustalla pitkiä aikoja. Ongelmaan liittyy salailua ja häpeää, minkä vuoksi avun hakeminen voi tuntua vaikealta.

Ongelmallinen rahapelaaminen ei ole ainoastaan pelaavan henkilön ongelma. Rahapeliongelma koskettaa Suomessa arviolta lähes 800 000:aa pelaajan läheistä.  


Päivitetty: 27.12.2023

Millaisia haittoja rahapelaaminen voi aiheuttaa?

Usein näkyvin rahapelaamisesta seuraava haitta on vaikutus raha-asioihin. Jos rahat kuluvat pääosin pelaamiseen, ei rahaa jää perustarpeiden hankkimiseen. Jos rahapelaamista rahoitetaan lisäksi lainarahalla, velkoja kertyy helposti.

Liiallinen rahapelaaminen voi aiheuttaa ongelmia perhe- ja ystävyyssuhteisiin. Pelien parissa tulee vietettyä paljon aikaa, ja kiinnostus vapaa-ajan harrastuksiin tai ystävien näkemiseen saattaa loppua. Pelaaminen ja rahankäyttö saattavat aiheuttaa riitoja ihmissuhteissa. Toisaalta myös pelaamisen piilottelu voi horjuttaa luottamusta ja aiheuttaa ahdistusta. Usein myös pelaavan henkilön läheiset kärsivät ja tarvitsevat tukea.

Myös terveyteen tai mielenterveyteen liittyviä ongelma voi ilmaantua. Rahapeliongelmaan voi liittyä levottomuutta, masennusta, ahdistuneisuutta, itsetuhoisuutta ja minäkuvan vääristymistä. Rahapelaaminen voi aiheuttaa myös univaikeuksia, keskittymisvaikeuksia tai stressioireita, kuten päänsärkyä tai vatsakipua.

Jos rahapelaamiseen kuluu paljon aikaa ja vuorokausirytmi häiriytyy, vaikuttaa se myös arjessa jaksamiseen. Tämä voi näkyä perustarpeiden tai velvollisuuksien laiminlyöntinä.

Rahapeliongelma saattaa johtaa myös päihteiden käytön lisääntymiseen.

Päivitetty: 3.1.2024

Kertomuksia rahapeliongelmasta

Peliongelman kokeneet ihmiset kertovat tarinoissaan, millaisia haasteita he ovat kohdanneet ja millaisista asioista he ovat löytäneet voimia. Tarinoissa kerrotaan myös läheisten kokemuksista. Et ole yksin kysymystesi kanssa.

Voit myös kirjoittaa itsellesi omasta tilanteestasi. Joillekin kirjoittaminen voi olla terapeuttinen tapa tarkastella omaa elämää ja ongelmaan johtaneita syitä.

Lue muiden kokemuksia tai kirjoita itse:

Päivitetty: 26.1.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista