suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mistä apua?

Alkoholi, huumeet ja rahapelaaminen

Ohjeita on rajattu esikysymysten perusteella. Voit muokata vastauksia Esikysymykset-sivulla.

Oman tilanteen ymmärtäminen

Tee testejä ja keskustele tilanteestasi

Voit käyttää oman tilanteesi arviointiin erilaisia testejä ja mittareita. Myös terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaiset sekä järjestöjen vapaaehtoiset voivat keskustella kanssasi.

Päivitetty: 19.1.2023

Mistä tiedän, pelaanko liikaa?

Jos epäilet pelaavasi liikaa rahapelejä, käytä pohdinnassa apuna seuraavia kysymyksiä:

  • Aiheuttaako pelaamisen vähentäminen tai lopettaminen sinussa levottomuutta tai ärsyyntyneisyyttä?
  • Yritätkö päästä tappiollisen pelin jälkeen omillesi pelaamalla uudelleen?
  • Tuleeko läheisten kanssa riitaa rahapelaamisesta?
  • Koetko syyllisyyttä tai häpeää?
  • Karsitko pelaamisen takia tarpeellisista ostoksista, muista ajanvietteistä tai harrastuksista?
  • Kärsiikö työ tai opiskelu pelaamisen takia?
  • Piilotteletko laskuja, tai jääkö niitä maksamatta?

Joskus rahapeliongelman tunnistaa siinä vaiheessa, kun läheinen huomauttaa pelaamiseen käytetystä ajasta tai rahasta.

Riskialttiin ja haitallisen pelaamisen tunnistaminen - PäihdelinkkiAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 15.12.2023

Apua asiantuntijalta

Voit saada alan ammattilaiselta tai koulutetulta vapaaehtoiselta neuvontaa ja henkilökohtaista apua oman tilanteesi tunnistamiseen. Voit soittaa erilaisiin neuvontanumeroihin tai keskustella chatissa, halutessasi anonyymisti.

Ota asia puheeksi oman hyvinvointialueesi terveydenhuollossa tai työterveyshuollossa. Voit varata erillisen ajan tai ottaa asian puheeksi muulla käynnillä. Terveydenhuollossa on vaitiolovelvollisuus, joten voit keskustella asiasta ilman, että esimerkiksi työnantajasi saa tietää.

Asiantuntijan neuvontaa ja ohjausta oikeiden palveluiden pariin saat hyvinvointialueesi mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluista.

Se, että otat yhteyttä asiantuntijaan tilanteesi selvittämiseksi, ei vielä tarkoita, että sinulla olisi ongelma. On joka tapauksessa hyvä, että pohdit omaa käytöstäsi ja elintapojasi. Pääset myös eteenpäin avun hakemisessa, jos koet tarvitsevasi sitä.

Päivitetty: 19.1.2023

Neuvontaa rahapeliongelmaan

Voit keskustella rahapelaamisestasi päihdetyön tai terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. 

Peluurin auttavassa puhelimessaAvautuu uuteen ikkunaan. pääset puhumaan aiheesta peliongelmiin erikoistuneen ammattilaisen kanssa. Jos haluat, voit soittaa nimettömänä.  

Pelirajaton-palvelusta voit pyytää vertaispuhelua koulutetulta vertaisohjaajalta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päihdelinkin neuvontaAvautuu uuteen ikkunaan. tarjoaa kiireetöntä neuvontaa verkossa. Saat sieltä neuvoja ammattilaiselta tai kokemusasiantuntijalta eli itse ongelmapelaamisesta kärsineeltä henkilöltä.  

Neuvonta on aina luottamuksellista, ja keskustelut voi usein käydä nimettömästi.

Päivitetty: 19.1.2023

Apua nopeasti

Jos koet tarvitsevasi kiireistä apua mielenterveys- tai päihdeongelman vuoksi, ota yhteyttä lähimpään päivystävään terveyskeskukseen tai sairaalaan. Hakeudu nopeasti päivystykseen, jos esimerkiksi koet tarvetta vahingoittaa itseäsi tai toista ihmistä. Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Voit mennä päivystykseen myös silloin, jos haluat päästä välittömästi selviämishoitoon. Terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat tilanteesi ja ohjaavat eteenpäin. 

Äkillisessä henkisesti kuormittavassa tilanteessa voit soittaa valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tai ottaa yhteyttä alueesi kriisikeskukseen. Voit hakea nimettömästi kriisiapua, jos koet, ettet jaksa yksin huoliesi kanssa tai sinulla on itsetuhoisia ajatuksia. Kriisiapu on tukena myös esimerkiksi silloin, kun parisuhde päättyy, läheinen sairastuu tai on kuollut. 

Kriisipuhelimesta ja kriisikeskuksista vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry. Et tarvitse lähetettä kriisikeskukseen.

Sosiaalipäivystys auttaa lastensuojeluun, perheväkivaltaan, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvissä kiireellisissä asioissa. Voit ottaa yhteyttä sosiaalipäivystykseen, jos tarvitset tai perheenjäsenesi tarvitsee sosiaalityöntekijältä kiireellistä ammattiapua virka-ajan ulkopuolella eli iltaisin ja viikonloppuisin.

Päivitetty: 19.1.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista