suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mistä apua?

Alkoholi, huumeet ja rahapelaaminen

Ohjeita on rajattu esikysymysten perusteella. Voit muokata vastauksia Esikysymykset-sivulla.

Hoitoa laitoksessa

Mitä laitoshoito on?

Toisin kuin avohoidossa, laitoshoidossa kuntoutuja nukkuu yönsä laitoksessa eikä käy samaan aikaan töissä. Hoitolaitoksissa on päiväohjelma, jonka lisäksi asukas voi käydä normaaliin tapaan ulkoilemassa tai esimerkiksi ostoksilla.

Laitoshoito on vapaaehtoista. Määräyksen tahdosta riippumattomaan hoitoonAvautuu uuteen ikkunaan. voi antaa vain lääkäri tai sosiaalityöntekijä lakiin pohjautuvalla, erittäin hyvällä perusteella.

Päivitetty: 25.1.2023

Kuntoutuskurssit rahapeliongelmaan

Rahapeliongelmaan voi saada laitosmuotoista ja kurssimuotoista hoitoa. Kurssit kestävät yleensä lyhyemmän aikaa kuin laitoshoito.

Kuntoutuskursseja järjestävät useat tahot eri puolilla Suomea. Kurssit voivat olla esimerkiksi pelikuntoutuskursseja, voimavarakursseja tai intensiivikursseja. Osallistujat yöpyvät kurssipaikalla. Joillekin kursseille voi osallistua läheisen kanssa.

Päivitetty: 25.1.2023

Rahapelikuntoutus laitoshoidossa

Kuntoutusta laitoksessa voidaan tarvita silloin, kun rahapelaamisen aiheuttamat ongelmat ovat vakavia tai jos niihin liittyy päihdeongelma. Joissakin tilanteissa myös työnantaja voi vaatia sitä.

Rahapelikuntoutusta järjestetään laitoksissa eri puolilla Suomea. Laitoskuntoutukseen tarvitset yleensä maksusitoumuksen hyvinvointialueesi sosiaali- ja terveydenhuollosta. Maksusitoumuksen voi saada myös toisella paikkakunnalla sijaitsevaan hoitolaitokseen. Pääset alkuun, kun otat yhteyttä oman hyvinvointialueesi terveyspalveluihin tai mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluihin. Voit keskustella ammattilaisten kanssa sopivan hoitopaikan löytämisestä ja valinnasta.

Peluurin sivuille on koottu tietoa paikallisista palveluista peliongelmiin, myös laitospalveluita.Avautuu uuteen ikkunaan.

Hyvinvointialueelta saatu maksusitoumus tarkoittaa sitä, että sinulle jää maksettavaksi hoidosta ainoastaan pieni osuus eli omavastuuosuus.

Laitoshoitoon saa mennä myös ilman maksusitoumusta, mutta tällöin hoito pitää maksaa kokonaan itse. Itse maksettuna kustannukset voivat olla varsin suuret.

Päivitetty: 25.1.2023

Miten päihdekuntoutukseen laitokseen pääsee?

Päihdekuntoutusta tarjoavat erilaiset hoitolaitokset. Ne voivat olla hyvinvointialueiden omia laitoksia, tai hyvinvointialue ostaa palvelun yksityiseltä päihdehoitoyritykseltä. Ota yhteyttä päihdepäivystykseen tai sosiaali- ja terveyskeskukseen. Ota Kela-kortti mukaasi.

Päivitetty: 15.12.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista