suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Omaishoitajana läheiselle

Ohjeita on rajattu esikysymysten perusteella. Voit muokata vastauksia Esikysymykset-sivulla.

Apua arjen sujumiseen

Tarvitset arjessa uusia taitoja

Omaishoitajana huolehdit läheisesi arjesta ja hyvinvoinnista. Saatat esimerkiksi auttaa häntä ruokailemaan, peseytymään ja pukeutumaan. Seuraat hoidettavasi vointia, huolehdit riittävästä unesta, levosta ja liikunnasta. Huolehdit mahdollisesti myös läheisesi lääkehoidosta ja sairaanhoidollisista toimenpiteistä.   

Voit joutua opettelemaan paljon uusia asioita ja tehtäviä, joista sinun ei ole aiemmin tarvinnut huolehtia. Hyvinvointialue voi järjestää sinulle koulutusta ja valmennusta, jos tarvitset tukea tehtäviesi hoitamiseen. Kysy koulutusta omatyöntekijältäsi.

Päivitetty: 29.12.2022

Saanko apua arjen pyörittämiseen?

Arjen pyörittämisen tueksi on tarjolla erilaisia palveluita. Hyvinvointialueelta saamiesi palvelujen lisäksi voit ostaa palveluja yksityisiltä yrityksiltä tai järjestöiltä.  Läheisesi voi saada palveluita kotiin, tai hän voi osallistua palveluihin kodin ulkopuolella. Sinun ei omaishoitajana tarvitse yksin vastata kaikesta. 

Päivitetty: 29.12.2022

Voinko hoitaa asioita läheiseni puolesta?

Omaishoitajana et voi automaattisesti hoitaa läheisesi asioita. Tarvitset esimerkiksi talousasioiden hoitamista varten läheisesi antaman valtakirjan tai sähköisen valtuuden. Valtakirjalla valtuutetaan toinen henkilö toimimaan omasta puolesta. 

Päivitetty: 4.3.2024

Voinko saada tukea, jos kotiin tarvitaan muutostöitä?

Jos asuntoonne täytyy tehdä muutostöitä tai sinne täytyy asentaa kiinteitä apuvälineitä, voitte saada niistä korvausta hyvinvointialueelta. Asuntonne voidaan esimerkiksi muuttaa sellaiseksi, että siellä voi liikkua pyörätuolilla. Kiinteitä apuvälineitä ovat esimerkiksi erilaiset nostolaitteet sekä kuulovammaisten palovaroitin ja ovikello, jossa ääni on korvattu valolla.  

Hyvinvointialueenne vammaispalvelun sosiaalityöntekijä arvioi kanssanne, tarvitseeko asuntoonne tehdä muutostöitä. Jättäkää hakemus asunnon muutostöistä hyvinvointialueen vammaispalveluihin ennen töiden aloittamista. Näin varmistutte etukäteen siitä, saatteko tukea. Voitte hakea tukea vielä kuusi kuukautta kustannusten syntymisen jälkeen. Hakemukseen tarvitsette fysioterapeutin tai toimintaterapeutin lausunnon sekä rakennusliikkeen tai kunnan rakennusmestarin tekemän kustannusarvion. Hyvinvointialue saattaa pyytää myös muita selvityksiä.  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vammaispalvelujen käsikirjasta saat tietoa vaikeavammaisen henkilön asunnon muutostöistä sekä kustannusten korvaamisesta.Avautuu uuteen ikkunaan.  

Päivitetty: 29.12.2022

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Omaishoitajan muistilista