suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Omaishoitajana läheiselle

Ohjeita on rajattu esikysymysten perusteella. Voit muokata vastauksia Esikysymykset-sivulla.

Muutokset omaishoitajan tai hoidettavan tilanteessa

Terveystilanteen muutokset

Ilmoita välittömästi hyvinvointialueesi (tai Helsingin kaupungin) omatyöntekijällesi, jos 

  • hoidettavan läheisesi terveydentila kohentuu tai heikkenee niin, että se vaikuttaa hoidon sitovuuteen 
  • oma terveytesi heikkenee niin, ettet pysty hoitamaan läheistäsi 
  • jompikumpi teistä joutuu sairaalahoitoon. 

Jos olet aiemmin saanut kielteisen päätöksen omaishoidon tuen hakemukseesi, voit hakea omaishoidon tukea uudelleen, jos läheisesi terveys on heikentynyt tai avun tarve muutoin lisääntynyt. 

Päivitetty: 3.4.2024

Muuttaminen

Omaishoitosopimus tehdään aina sen hyvinvointialueen kanssa, jonka alueella hoidettava asuu. Jos hoidettavasi muuttaa tai te yhdessä muutatte kuntaan, joka on toisella hyvinvointialueella, lähetä omaishoidon hakemus uudelle hyvinvointialueelle.  Sopimus ei siirry sellaisenaan toiselle hyvinvointialueelle.  Muutto hyvinvointialueen sisällä ei vaikuta omaishoitosopimukseen.

  1. Voit hakea omaishoidon tukea uudelta hyvinvointialueelta jo ennen muuttoa. Saat tukipäätöksen kuitenkin vasta muuton jälkeen. 
  2. Ilmoita muutosta myös lähtöhyvinvointialueelle, ja irtisano omaishoidon sopimus.

Et välttämättä saa samansuuruista palkkiota tai samoja tukipalveluita kuin aikaisemmin. Omaishoidon tuen suuruus ja myöntämisen perusteet ovat erilaisia eri hyvinvointialueilla, sillä se on harkinnanvarainen etuus. 

Voit tutustua vertaistukitoimintaan jo ennen muuttoasi. Voit tiedustella paikkakunnan muilta omaishoitajilta ja järjestöiltä vertaistukitoiminnasta sekä hyvinvointialueen omaishoitokäytännöistä jo ennen muuttoasi. 

Jos vain sinä omaishoitajana muutat, ilmoita asiasta hyvinvointialueen omatyöntekijällesi. Tilanteessanne palvelujen tarve tai omaishoidon jatkuminen voidaan arvioida uudelleen.

Päivitetty: 3.4.2024

Matkustaminen

Ilmoita hyvinvointialueelle omahoitajallesi, jos matkustatte ulkomaille pidemmäksi aikaa. Omaishoidon tukea ei makseta, jos jompikumpi teistä on ulkomailla yhtäjaksoisesti pidemmän aikaa. 

Hyvinvointialueet määrittelevät itse, kuinka pitkä ulkomailla olo niille pitää ilmoittaa. Esimerkiksi osa hyvinvointialueista vaatii, että ilmoitat yli kolmen kuukauden ulkomaille matkustamisesta. Selvitä siis omalta hyvinvointialueeltasi, milloin matkustamisesta tulee ilmoittaa.  

Jos matkustatte ulkomaille terveydellistä syistä, voit hakea hyvinvointialueeltasi poikkeusta ja erillistä tukipäätöstä. 

Päivitetty: 3.4.2024

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Omaishoitajan muistilista