suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Omaishoitajana läheiselle

Ohjeita on rajattu esikysymysten perusteella. Voit muokata vastauksia Esikysymykset-sivulla.

Hoidettava menehtyy

Purkautuuko omaishoitajuus itsestään?

Kun läheisesi menehtyy, pitäisi surun keskellä pystyä hoitamaan myös asiaan liittyviä pakollisia järjestelyjä. Ilmoita omatyöntekijälle läheisesi poismenosta, jolloin myös omaishoitosopimus päätetään.  Mikäli koet tarpeelliseksi, voit keskustella myös hyvinvointialueesi (tai Helsingin kaupungin) tarjoamista sosiaali- ja terveyspalveluista, joita voisit itsellesi hakea. 

Omaishoitosopimus päättyy sen kuukauden lopussa, jonka aikana läheisesi menehtyy. Joillakin hyvinvointialueilla omaishoitaja saa kirjallisen irtisanomisilmoituksen ja samanaikaisesti tehdään myös omaishoidon tuen lakkauttamispäätös. Varmistathan omatyöntekijältä, että myös palvelut loppuvat ilman erillistä ilmoitusta.

TE-toimisto ei saa automaattisesti tietoa työnhakijan omaishoitosopimuksen päättymisestä. Jos olet työnhakijana, ilmoita asiasta TE-toimistoon.  

Läheisen kuolema -sivuilla kerrotaan, mitä asioita sinun on hoidettava läheisesi poismenon jälkeen.  

Päivitetty: 2.1.2023

Tukien päättyminen

Läheisen kuoleman jälkeen myös hänelle myönnetyt tuet päättyvät. Kela saa virallisen kuolinilmoituksen väestötietojärjestelmästä yleensä noin viikon kuluessa henkilön kuolemasta. Tällöin jos läheiselläsi on Kelassa etuushakemuksia vireillä tai tukia maksamatta, ne voidaan joissain tilanteissa maksaa kuolinpesälle tai leskelle.    

Jos läheisesi on saanut eläkettä ennen menehtymistään, sitä maksetaan sen kuukauden loppuun, jonka aikana hän kuolee.    

Omaisensa menettänyt voi myös saada Kelasta perhe-eläkettä. Se turvaa toimeentulon, kun puoliso tai huoltaja kuolee. Perhe-eläke voi olla joko leskeneläkettä tai lapseneläkettä. Perhe-eläkettä voi saada myös esimerkiksi läheisen työeläkelaitoksesta.  

Ota tarvittaessa yhteyttä Kelaan selvittääksesi, miten eri tukimuotojen käy läheisesi kuoleman jälkeen.   

Päivitetty: 3.1.2024

Hae tukea hyvinvointiisi, kun läheisesi menehtyy

Omaishoitosuhteen päättyminen läheisen kuolemaan on suuri muutos omaishoitajan elämään.    

Hyvinvointialueet eivät ole velvollisia järjestämään omaishoidon päättäneille suunnattuja palveluja, mutta monet hyvinvointialueet ohjaavat omaishoitajia eteenpäin uudessa elämäntilanteessa. Sosiaalipalvelut voivat esimerkiksi järjestää erilaisia vertaisryhmiä yhteistyössä seurakunnan tai eri järjestöjen kanssa. 

Monilla samassa elämäntilanteessa olevilla on tarve omien tunteiden käsittelyyn. Esimerkiksi omatyöntekijän tai kotipalveluohjaajan kanssa voit keskustella omasta tuen tarpeestasi, jolloin saat ohjausta oikeiden palvelujen piiriin. Lisäksi erilaisista vertaistukiryhmistä löydät henkilöitä, jotka ovat käsitelleet samoja tunteita ja asioita. Keskustele läheisesi poismenosta myös lähipiirisi kanssa ja ota vastaan apua.

Päivitetty: 3.1.2024

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Omaishoitajan muistilista