suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin?

Yrityksen talousvaikeudet ja niiden ehkäisy

Saat parhaat ohjeet tilanteeseesi, kun vastaat ensin kysymyksiin Esikysymykset-sivulla.

Kehitä yritystoimintaa

Päivitä liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelma tulee päivittää säännöllisesti, koska se kuvaa muun muassa yrityksesi asiakkaat, kilpailutilanteen ja yritystoimintasi riskit. Siihen sisältyy myös laskelmia yrityksesi kannattavuudesta ja rahoituksesta sekä tuotestrategia.

Voit laatia liiketoimintasuunnitelman Oma Yritys-Suomi -palvelussa.

Päivitetty: 27.10.2022

Panosta markkinointiin ja myynnin kehittämiseen

Markkinoinnin avulla kehität yrityksesi brändiä, pidät yllä hyviä suhteita asiakkaisiin ja edistät uusien asiakkaiden löytämistä. Ne vaativat kuitenkin rahallista panostusta. Joissakin tilanteissa voit saada julkista tai yksityistä tukea markkinointiin

Myynnin hyvä organisointi tehostaa kaupankäyntiä ja auttaa resurssien kohdistamisessa. Muista myös seurata tavoitteiden toteutumista ja asiakastyytyväisyyttä, jotta osaat tehdä tarvittaessa muutoksia oikea-aikaisesti.

Päivitetty: 27.10.2022

Suunnittele rahoitus ja budjetti

Yrityksesi tarvitsee jatkuvasti rahaa käyttöpääomaksi ja toisinaan myös investointeihin. Rahaa tarvitaan erityisesti silloin, kun käynnistät tai laajennat yritystoimintaasi. Rahoituksen suunnittelu jaetaan yleensä lyhyen ja pitkän aikavälin suunnitteluun

Budjetti on yrityksesi rahamääräinen toimintasuunnitelma, joka kertoo, mistä rahaa tulee sekä mihin ja kuinka paljon sitä on tarkoitus käyttää budjettikauden aikana. Budjetointiprosessi jakautuu kolmeen vaiheeseen: suunnittelu, laadinta ja seuranta.

Suunnittele yritystoiminnan budjetoinnin yhteydessä myös, paljonko haluat nostaa itsellesi palkkaa. Sen arvioimisessa auttaa, kun teet Takuusäätiön ohjeiden mukaan budjetin myös henkilökohtaisille tuloille ja menoilleAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 27.10.2022

Investoi suunnitelmallisesti ja hyödynnä yritystukia

Investoinneilla tarkoitetaan hankintoja, joita yrityksen toiminnan yrityksen toiminnan pyörittäminen vaatii, esimerkiksi koneita ja tuotantotiloja. Investoinnit ovat usein kalliita, joten hankintojen suunnitteluun kannattaa panostaa. Älä myöskään pelästy, jos kannattavuus heikkenee hetkellisesti investointihankkeen aikana.

Tutustu investointien suunnittelun ohjeisiin.

Yrityksesi voi saada investointeihin ja muuhun toiminnan kehittämiseen

  • tukia ja avustuksia
  • lainaa ja takausta
  • pääomasijoitusta.

Neuvoja hankkeiden rahoittamiseen saat Yritys-Suomi-puhelinpalvelusta ja ELY-keskuksen Pk-yrityksen rahoitusneuvonnasta.

Päivitetty: 27.10.2022

Hae apua liiketoiminnan kehittämiseen

Liiketoiminnan kehittäminen on jatkuvaa toimintaa, koska usein myös yrityksesi asiakkaat ja liiketoimintaympäristö muuttuvat. Sinun kannattaa vahvistaa osaamistasi ja pyytää apua ulkopuolisilta asiantuntijoilta.

Yrityksen kehittämispalvelut auttavat esimerkiksi

  • liiketoimintasuunnitelman sparraamisessa
  • liiketoiminnan uudistamisessa tai kasvattamisessa
  • tuotekehityksessä ja innovoinnissa
  • liiketoiminnan digitalisoimisessa
  • markkinoinnin kehittämisessä
  • johtamisen parantamisessa
  • riskianalyyseissä.

Maksuttomia ja maksullisia palveluja tarjoavat esimerkiksi ELY-keskus, kehittämisyhtiöt ja Uusyrityskeskukset. Voit itse selvittää yrityksellesi sopivat palvelut tai soittaa Yritys-Suomi-puhelinpalveluun tai oman alueesi neuvontapalveluun.

Voit halutessasi myös palkata yksityisen konsultin auttamaan yrityksen kehittämisessä.

Päivitetty: 2.2.2024

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista