suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Vad ska jag göra?

Närståendevårdare till en närstående

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Ansök om stöd för närståendevård och FPA:s förmåner

Hur ansöker jag om stöd för närståendevård?

Närståendevårdaren ansöker om stöd för närståendevård. Ansök om stödet hos din vårdbehövandes välfärdsområde med en blankett eller elektroniskt.  Om vårdbehövanden bor i Helsingfors ansöker du stöd hos Helsingfors stads socialvård. Vid behov kan du be socialvården om hjälp med att fylla i ansökan. 

Alla välfärdsområden har sin egen ansökningsblankett. I vissa välfärdsområden skickas blanketten till olika platser beroende på om den vårdbehövande är minderårig, 18–65 år eller över 65 år. I välfärdsområdet kan ansökan behandlas till exempel av servicen för personer med funktionsnedsättning eller servicen för äldre.

Stöd för närståendevård kan sökas för både lång- och kortvariga vårdbehov. Ett kortvarigt vårdbehov kan till exempel vara en situation med vård i livets slutskede.

Välfärdsområdet ska fatta ett beslut om stöd för närståendevård inom tre månader från det att ansökan lämnats in, om inte behandlingen av ansökan kräver längre tid än normalt.

Uppdaterad: 5.3.2024

Hur ansöker jag om FPA:s stöd?

Utöver kommunens tjänster kan ni också ansöka om stöd som beviljas av FPA. Om ni ansöker om stöd och skickar bilagorna på nätet går det snabbare att behandla ansökan. 

Även om du inte har ingått ett avtal om närståendevård med välfärdsområdet kan du ändå ha rätt till stöd. Du kan fråga om detta hos FPA. 

Uppdaterad: 29.12.2022

Kan jag få stöd för vård av ett barn?

Om du tar hand om ditt långtidssjuka barn eller barn med funktionsnedsättning hemma kan du ha rätt till stöd för närståendevård. Dessutom kan du ansöka om andra ekonomiska stöd för att trygga din utkomst. Kontakta FPA eller socialvården i ditt välfärdsområde för att ta reda på vilka stöd du kan få och under vilka förutsättningar. 

Uppdaterad: 29.12.2022

Hur anställer man en närståendevårdarens avlösare?

Välfärdsområdet ska sörja för att vården av din närstående ordnas under närståendevårdarens ledighet. Ett alternativ är att anställa en avlösare, som ofta är bekant för familjen sedan tidigare, till exempel en släkting eller bekant.

Välfärdsområdet ingår ett uppdragsavtal med avlösaren där avlösaren förbinder sig att sörja för vården av din närstående under din ledighet eller någon annan tillfällig frånvaro. 

I det uppdragsavtal som ingås med en avlösare ska parterna till exempel 

  • komma överens om beloppet och sättet för betalning av vårdarvodet till avlösaren
  • komma överens om ersättning för de kostnader som avlösaren orsakas vid behov
  • komma överens om uppdragsavtalets giltighetstid
  • vid behov komma överens om andra frågor som gäller den vård som avlösaren ger.
Uppdaterad: 29.12.2022

Vilka kostnader kan jag dra av i beskattningen?

En närståendevårdare som ingått ett avtal om närståendevård kan dra av vissa kostnader i beskattningen utan självriskandel. Kostnadernas avdragsgillhet påverkas av hurdana och vems kostnader det är fråga om. 

Avdrag i beskattningen kan vara till exempel:

  • avdrag för resekostnader
  • avdrag för arbetsrum
  • avdrag för kostnader som orsakats av vården
  • avdrag för nedsatt skattebetalningsförmåga
  • hushållsavdrag.

Under vissa förutsättningar kan du också köpa privat socialservice utan mervärdesskatt. Du hittar mer information om ärendet till exempel på Skatteförvaltningens sida Momsbeskattning av socialvårdstjänsterÖppnas i ett nytt fönster..

Uppdaterad: 17.5.2024

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista