suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin?

Yrityksen talousvaikeudet ja niiden ehkäisy

Saat parhaat ohjeet tilanteeseesi, kun vastaat ensin kysymyksiin Esikysymykset-sivulla.

Suunnittele yritystoiminnan lopettaminen

Selvitä vaihtoehdot

Vaikka lopettaminen näyttäisi ainoalta vaihtoehdolta, älä jätä itse konkurssihakemusta ennen kuin olet selvittänyt, onko tilanne vielä korjattavissa yrityssaneerauksella tai elinkeinonharjoittajan velkasaneerauksella. Mieti myös voisitko keskeyttää yritystoimintasi, jos esimerkiksi kustannusten nousu on tehnyt siitä vain hetkellisesti kannattamatonta. Ota yhteyttä Yrittäjän talousapuun, jotta voit yhdessä asiantuntijoiden kanssa arvioida, onko yrityksesi vielä elinkelpoinen.

Jos yrityksesi on vielä maksukykyinen, mutta sillä ei ole riittäviä edellytyksiä kannattavaan liiketoimintaan, se kannattaa yleensä lopettaa vapaaehtoisesti. Lopettamiseen käytäntöihin vaikuttaa erityisesti yrityksesi yhtiömuoto.

Jos yritys on maksukyvytön, velkainen ja kannattamaton, se voidaan joutua lopettamaan konkurssimenettelyssä.

Päivitetty: 26.10.2022

Hoida aina nämä asiat

Lopettamisen tavasta riippumatta, muista hoitaa seuraavat asiat: 

  • Tee lopettamisilmoitus yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ)
  • Huolehdi verojen ja muiden maksujen ilmoittamisesta ja maksamisesta koko lopetusvuoden ajan
  • Hoida kirjanpito toiminnan päättymispäivämäärään saakka
  • Irtisano kaikki yrityksen vakuutukset ja muut sopimukset
  • Kuoleta tai siirrä yrityskiinnitykset
  • Säilytä kirjanpitoaineisto 6–10 vuotta

Ohjeet ilmoitusten tekemiseen löydät YTJ-verkkosivustolta.

Keskustele kirjanpitäjäsi kanssa, kannattaako yrityksen varallisuudesta luopua. Taseessa näkyvästä varallisuudesta saattaa tulla veroseuraamuksia, jos sitä otetaan yksityiseen käyttöön.

Päivitetty: 26.10.2022

Yrityksen myyminen

Vaikka yrityksesi olisi pahoissa talousvaikeuksissa tai konkurssiuhan alla, voi sen myyminen olla mahdollista. Vaikka luopuminen saattaa tuntua vaikealta, on se usein parempi vaihtoehto kuin jatkaa sinnittelyä. 

Voit kokeilla yrityksen myyntiä jättämällä ilmoituksen YrityspörssiinAvautuu uuteen ikkunaan.. Suomesta löytyy myös useita ongelmayritysten ostoon erikoistuneita yrityksiä, jotka ostavat pahastikin velkaantuneita yrityksiä.

Suomen Yrittäjien sivuilta voit ladata maksuttoman oppaan yrityksen myyntiin.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 26.10.2022

Yritysjärjestelyt

Yritysjärjestelyt ovat keinoja, joilla voidaan muuttaa omistusta.

Yritysjärjestelyitä ovat esimerkiksi

  • sulautuminen. Tällöin yrityksesi sulautuu osaksi toista yritystä. Sen varat ja velat siirtyvät toiselle yritykselle. Vastikkeeksi yrityksesi omistajat saavat vastaanottavan yrityksen osakkeita. 
  • jakautuminen. Tällöin yrityksesi purkautuu ilman selvitysmenettelyä, koska sen varat ja velat siirretään kahdelle tai useammalle vastaanottavalle yhtiölle.
  • liiketoimintasiirto. Tällöin yrityksesi luovuttaa joko kaikki tai yhteen tai useampaan liiketoimintakokonaisuuteensa liittyvät varat, velat ja varaukset toimintaa jatkavalle yritykselle. Vastikkeeksi yrityksesi omistajat saavat esimerkiksi vastaanottavan yrityksen osakkeita.

Huomioi, että yritysjärjestelyt ovat pitkiä prosesseja ja niiden toteuttaminen maksaa. Järjestelyissä on myös huomioitava yhtiölainsäädäntö, verolainsäädäntö ja kirjanpidon näkökulma. Siksi järjestelyjen suunnittelu ja toteuttaminen kannattaa tehdä asiantuntijoiden kanssa.

Päivitetty: 26.10.2022

Toiminimen lopettaminen

Toiminimen lopettaminen on helppoa, koska et tarvitse toiminimesi liiketoiminnan lopettamiseen virallista menettelyä etkä erityistä syytä. Jos yritystoimintasi lopettamisesta syntyy sinulle suuri kertaluonteinen tulo, voit vaatia Verohallinnolta tulontasausta.

Lue lisää toiminimen lopettamisesta.

Päivitetty: 12.12.2023

Avoimen tai kommandiittiyhtiön purkaminen

Jos kaikki yhtiömiehet ovat samaa mieltä yhtiön lopettamisesta, voitte purkaa sen yhteisellä sopimuksella. Jos ette ole yksimielisiä, muut yhtiömiehet voivat lunastaa lopettamista haluavan yhtiöosuudet.

Jos yhteisymmärrystä ei synny eikä yhtiöosuuksien lunastaminen onnistu, yhtiö saattaa päätyä selvitystilaan. Vastuunalainen yhtiömies voi kuitenkin vaatia yhtiön purkamista, jos hänellä on siihen hyväksyttävä peruste.

Lisätietoa purkamisesta ja selvitysmenettelyn vaiheista löydät Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön purkaminen -sivulta.

Päivitetty: 26.10.2022

Osakeyhtiön vapaaehtoinen selvitysmenettely

Osakeyhtiön voi purkaa vapaaehtoisesti vain selvitysmenettelyllä. Selvitysmenettelyssä yrityksen omaisuus muutetaan rahaksi, maksetaan velat sekä suoritetaan ylijäämä osakkeenomistajille tai muille tahoille yhtiöjärjestyksen mukaan.

Lisätietoa osakeyhtiön purkamisesta ja selvitysmenettelyssä huomioitavista asioista

Päivitetty: 26.10.2022

Konkurssi

Konkurssi on paras keino lopettaa yritystoiminta, silloin kun

  • yrityksen taloudelliset vaikeudet ovat kestäneet pitkään
  • kaikki keinot yrityksen kannattavuuden eteen on tehty
  • kaikki muut tavat velkojen järjestelyyn on selvitetty. 

Jos yrityksen todellinen varallisuuden ja velkojen välinen suhde ei ole selvä, se on ennen konkurssiin hakeutumista asetettava selvitystilaan taloudellisen tilanteen selvittämiseksi. Myös Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) voi määrätä yhtiön selvitystilaan.

Konkurssimenettely on jopa vuosia kestävä prosessi, jossa maksukyvytön ja kannattamaton yritys lopetetaan tuomioistuinkäsittelyn päätteeksi. Konkurssimenettelyn aloittamisesta päättää tuomioistuin konkurssihakemuksen perusteella. 

Päivitetty: 31.10.2022

Yrittäjän vastuu konkurssissa

Yrittäjä on vastuussa kaikista yritystoiminnan veloista ja sitoumuksista eli hän joutuu maksamaan yrityksen velkoja henkilökohtaisella omaisuudellaan. 

Jos et saa enää riittävää toimeentuloa konkurssin vuoksi, voit saada konkurssipesästä avustusta enintään konkurssituomion antamiseen saakka. Avustuksen maksaminen edellyttää, että pesässä on varoja avustuksen maksamiseksi.

Lue lisää vastuistasi ja asemastasi konkurssissa konkurssiasiamiehen verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 26.10.2022

Yhtiömiesten vastuu konkurssissa

Kaikki vastuunalaiset yhtiömiehet ovat vastuussa kaikista yrityksen veloista ja sitoumuksista eli he joutuvat maksamaan yrityksen velkoja henkilökohtaisella omaisuudellaan. 

Äänettömät yhtiömiehet menettävät konkurssissa sijoittamansa pääoman, mutta eivät joudu maksamaan velkoja henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Lue lisää vastuistasi ja asemastasi konkurssissa konkurssiasiamiehen verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 26.10.2022

Taloudellinen vastuu osakeyhtiön konkurssissa

Yrittäjä ei ole henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista. Hän menettää konkurssissa vain sijoittamansa pääoman. 

Yrittäjä joutuu maksamaan velkoja henkilökohtaisella omaisuudellaan vain, jos sitä on asetettu velkojen vakuudeksi tai yritysrahoituksen takaukseksi.

Jos yrityksen toiminnassa on rikottu lakia, hallituksen jäseniä kohtaan voidaan nostaa osakeyhtiölakiperusteisia rikkomus- ja vahingonkorvauskanteita.

Lue lisää vastuistasi ja asemastasi konkurssissa konkurssiasiamiehen verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 26.10.2022

Jäsenen vastuu konkurssissa

Jäsenten vastuu rajautuu ainoastaan maksettuun osuusmaksuun, jos säännöissä ei ole määrätty toisin.

Lue lisää vastuistasi ja asemastasi konkurssissa konkurssiasiamiehen verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 26.10.2022

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista