suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin?

Työntekijän rekrytointi

Saat parhaat ohjeet tilanteeseesi, kun vastaat ensin kysymyksiin Esikysymykset-sivulla.

Mitä rahallista tukea voin saada?

Palkkatuki TE-palveluista

TE-toimisto tai kuntasi työllisyyspalvelut voivat myöntää tukea palkkakustannuksiin, kun yritys palkkaa työttömän työnhakijan. Tuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, mutta sen myöntäminen perustuu aina työnhakijan tarpeeseen. Tuki on korvausta siitä, että työnantaja käyttää tavanomaista enemmän aikaa työntekijän ohjaamiseen.

Palkkatukea voidaan myöntää

  • toistaiseksi voimassa olevaan kokoaikaiseen työsuhteeseen
  • määräaikaiseen kokoaikaiseen työsuhteeseen
  • oppisopimuskoulutukseen koko koulutuksen ajaksi
  • osa-aikaiseen työsuhteeseen, jos se edistää työnhakijan mahdollisuuksia työllistyä kokoaikaisesti.

Palkkatuen suuruus on yleensä 50 prosenttia tukikelpoisista palkkakustannuksista. Alentuneesti työkykyisen työllistämiseen voi saada tukea 70 prosenttia. Tuki myönnetään useimmiten viideksi tai kymmeneksi kuukaudeksi.

Ole yhteydessä TE-toimistoon tai kuntasi työllisyyspalveluihin hyvissä ajoin ennen työsuhteen alkamista, mielellään jo rekrytoinnin suunnitteluvaiheessa. Samalla voit saada apua työntekijän etsimiseen.

Päivitetty: 6.11.2023

55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki

TE-toimisto tai kuntasi työllisyyspalvelut voivat myöntää työllistämistukea palkkakustannuksiin, kun yritys palkkaa 55 vuotta täyttäneen työttömän työnhakijan. Tuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, mutta sen myöntäminen perustuu aina työnhakijan tarpeeseen.

Työllistämistukea maksetaan 70 prosenttia tukikelpoisista palkkakustannuksista, mutta enintään 1 770 euroa kuukaudessa. Tukea myönnetään käytettävissä olevien määrärahojen mukaan.

Ole yhteydessä TE-toimistoon tai kuntasi työllisyyspalveluihin hyvissä ajoin ennen työsuhteen alkamista, mielellään jo rekrytoinnin suunnitteluvaiheessa. Samalla voit saada apua työntekijän etsimiseen.

Päivitetty: 6.11.2023

Muut palkkaamisen tuet

Kunnat voivat myöntää oman alueensa yrityksille erilaisia täydentäviä palkkaamisen tukia.

Ole yhteydessä tuen myöntäjään hyvissä ajoin ennen työsuhteen alkamista, mielellään jo rekrytoinnin suunnitteluvaiheessa. Samalla voit saada apua työntekijän etsimiseen.

Päivitetty: 6.11.2023

Työolosuhteiden järjestelytuki

Työolosuhteiden järjestelytuki on rahallista tukea

  • työntekijän tukemiseen (esimerkiksi avunsaanti toiselta työntekijältä)
  • työvälineiden hankkimiseen
  • työpaikalla tehtäviin muutoksiin.

Tukea voidaan myöntää, jos työntekijäsi vamma tai sairaus edellyttää yrityksen taloudelliseen tilanteeseen nähden merkittäviä hankintoja tai muutostöitä.

Hae työolosuhteiden järjestelytukea TE-toimistosta. Tuki maksetaan jälkikäteen toteutuneiden kustannusten mukaan.

Päivitetty: 6.11.2023

Koulutuskorvaus oppisopimuksessa

Työnantajalle voidaan maksaa koulutuskorvausta, jos työnantajalle aiheutuu kustannuksia ja siitä on sovittu oppisopimuksessa.

Koulutuskorvaukset ovat

  • perustutkintojen osalta keskimäärin 100–200 euroa/kk.
  • lisäkoulutuksen (ammatti- ja erikoisammattitutkinnot) osalta 10–100 euroa/kk. Lisäkoulutuksesta ei kuitenkaan aina makseta koulutuskorvauksia.

Koulutuskorvaus sovitaan tapauskohtaisesti. Korvauksen maksaa oppisopimustoimisto tai oppisopimuksen järjestävä oppilaitos.

Päivitetty: 21.11.2023

Työterveyshuollon kustannusten korvaus

Kela korvaa työnantajalle työterveyshuollosta aiheutuneita kustannuksia tilikausittain, kun työnantaja maksaa sekä työnantajan että työntekijän sairausvakuutusmaksut Suomeen.

Työterveyshuollon korvaaminen edellyttää, että työnantajalla on ajan tasainen työterveyshuoltosopimus, työterveyshuollon toimintasuunnitelma ja työpaikkaselvitys.

Korvausta voi saada

  • ehkäisevästä työterveyshuollosta
  • yleislääkäritasoisesta sairaanhoidosta, jonka työnantaja hankkii samalta työterveyshuollon palveluntuottajalta kuin ehkäisevän työterveyshuollon palvelut.

Korvattavia kustannuksia voi syntyä työterveyshuollon ammattihenkilöiden (työterveyslääkäri, työterveyshoitaja ja työfysioterapeutti) palveluista. Lisäksi voidaan korvata työterveyshuollon asiantuntijoiden (esim. työterveyspsykologi, erikoislääkäri) palveluista aiheutuneita kustannuksia, jos työterveyshuollon ammattihenkilö on arvioinut ne tarpeellisiksi.

Etäpalveluna annettua työterveyshuoltoa korvataan vain rajatusti.

Saat yksityiskohtaiset ohjeet työterveyshuollon korvausten hakemiseen Kelan pikaoppaasta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 21.11.2023

Sairauspäiväraha

Työnantaja voi hakea Kelasta sairauspäivärahaa omavastuuajan jälkeiseltä ajalta, jolta työnantaja maksaa työntekijälle sairausajan palkkaa. Omavastuuaika alkaa yleensä siitä päivästä, jolloin lääkäri on todennut työkyvyttömyyden.

Vaikka Kela ei maksaisi sairauspäivärahaa, voi työnantajalla silti olla velvollisuus maksaa työntekijälle palkkaa tämän sairausajalta.

Kela voi maksaa myös osasairauspäivärahaa joko työnantajalle tai työntekijälle. Osasairauspäiväraha maksetaan työnantajalle vain silloin, jos hän maksaa osa-aikatyön ajalta kokoaikatyön mukaista täyttää palkkaa.

Lue tarkemmin sairauspäivärahan omavastuuajasta ja sairauspäivärahan hakemisesta Kelan verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 6.11.2023

Vanhempainpäiväraha

Kun maksat työntekijällesi palkkaa vanhempainvapaiden ajalta, Kela voi maksaa vanhempainpäivärahan yrityksellesi. Kela laskee päivärahan määrän tulorekisteriin ilmoittamiesi 12 kuukauden palkkatietojen perusteella.

Jos työntekijällä on useita vanhempainvapaiden perusteella palkkaa maksavia työnantajia, jaetaan päiväraha työnantajien kesken siinä suhteessa, kuinka ne ovat maksaneet palkkaa.

Jos työntekijä työskentelee palkallisen raskaus- tai vanhempainvapaan aikana, ei Kela maksa työskentelypäivältä vanhempainpäivärahaa, vaikka työ tehtäisiin toiselle työnantajalle.

Alan työehtosopimuksessa yleensä määritellään, onko työnantajalla velvollisuus maksaa palkkaa vanhempainvapaiden ajalta.

Lue tarkemmin vanhempainpäivärahan määristä Kelan verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 6.11.2023

Perhevapaakorvaus

Voit hakea Kelasta perhevapaakorvausta kustannuksiin, jotka aiheutuvat naispuolisen työntekijäsi vanhemmuudesta.

Perhevapaakorvaus voidaan myöntää, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • Työntekijä on saanut Kelasta raskausrahaa, äitiysrahaa tai adoptioäidin vanhempainrahaa.
  • Työnantaja on maksanut raskauden tai adoption perusteella raskausrahan, äitiysrahan tai adoptioäidin vanhempainrahan ajalta vähintään yhden kuukauden ajan palkkaa, joka perustuu työ- tai virkaehtosopimukseen tai työsopimukseen.
  • Työntekijän työsuhde on kestänyt vähintään kolme kuukautta ennen raskausrahakauden, äitiysrahakauden tai adoptioäidin vanhempainrahakauden alkamista ja perustuu vähintään yhdeksi vuodeksi tehtyyn työsopimukseen.
  • Työntekijän työaika on ennen raskausrahakauden, äitiysrahakauden tai adoptioäidin vanhempainrahakauden alkamista vähintään 80 % alan kokoaikaisesta säännöllisestä työajasta.

Perhevapaakorvaus on 2 500 euroa. Korvaus on raskaus- tai adoptiokohtainen.

Lue lisää perhevapaakorvauksesta Kelan verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 6.11.2023

Vuosilomakustannuskorvaus vanhempainvapaiden perusteella

Voit hakea Kelasta vuosilomakustannuskorvausta, jos maksat työntekijällesi lomapalkan tai lomakorvauksen vanhempainvapaiden perusteella kertyneestä vuosilomasta.

Vuosilomakustannuskorvausta maksetaan 2,5 päivältä jokaiselta kalenterikuukaudelta, joilta työntekijälle on kertynyt vuosilomaa vanhempainvapaiden perusteella ja joilta vanhempainpäivärahaa on maksettu vähintään 14 päivältä. Lomarahaa tai lomaltapaluurahaa ei oteta huomioon. Vuosilomakustannuskorvausta maksetaan enintään se määrä, jonka työnantaja on ollut velvollinen maksamaan lomapalkkana tai lomakorvauksena korotettuna kertoimella 1,21.

Lue lisää vuosilomakustannuskorvauksen hakemisesta Kelan verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 6.11.2023

Kuntoutusraha

Kun maksat työntekijällesi palkkaa kuntoutukseen osallistumisen ajalta, Kela voi maksaa kuntoutusrahan yrityksellesi.

Kela voi maksaa yrityksellesi myös osakuntoutusrahaa, jos työntekijä on osan työpäivästä kuntoutuksessa ja osan päivästä työssä. Osakuntoutusrahan ehtona on, että normaalia päivittäistä työaikaa on lyhennetty kuntoutuksen vuoksi vähintään 40 %.

Jos työntekijäsi osallistuu kuntoutukseen omalla ajallaan, ei yrityksesi saa kuntoutusrahaa. Omaksi ajaksi lasketaan esimerkiksi palkallinen vuosiloma, ylityövapaa tai säästövapaa.

Lue lisää työnantajalle maksettavasta kuntoutusrahasta Kelan verkkosivuilta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 6.11.2023

Tuki työvoiman liikkuvuuden edistämiseksi EU-alueella

Pienet ja keskisuuret yritykset voivat hakea EURES Targeted Mobility Scheme -ohjelmasta tukea muista EU-maista, Islannista tai Norjasta Suomeen saapuvan työntekijän perehdytykseen ja kotoutumiseen.

Lisätietoa EURES Targeted Mobility Scheme -ohjelmastaAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 6.11.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Rekrytoinnin muistilista