suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

3 vinkkiä yrittäjälle – Rahoituksen suunnittelu

Julkaistu 22.1.2020

1. Tee rahoitussuunnitelmat ja kannattavuuslaskelma

Uuden yrittäjän kannattaa ottaa heti yritystä perustettaessa laatia rahoitus- ja kannattavuuslaskelmat. Miten paljon alkupääomaa tarvitset yrityksesi käynnistämiseen? Mistä hankit tarvittavat rahat? Siinä periaatteessa rahoituslaskelman ydinkysymykset, joita kannattaa pohtia tehdessäsi liiketoimintasuunnitelmaa. Keskity rahoituslaskelmassasi kassanhallintaan ja maksuvalmiuteen.

Kuinka paljon yrityksesi tulee myydä tietyllä hinnalla tiettynä aikana, jotta sen toiminta olisi kannattavaa? Siihen vastaat kannattavuuslaskelmassa. Laske ensin tavoittelemasi tulos ja sen jälkeen toiminnan aloittamisesta ja pyörittämisestä kertyvät kulut. Tulokseksi saat summan, kuinka paljon yrityksesi myynnin tulisi olla.

Ja entäpä yrityksesi tulevaisuus? Mitä hankintoja ja investointeja tarvitset pitkällä aikavälillä? Paljonko ne tuottavat tuloa? Milloin maksat lainat takasin? Miten arvioit yrityksesi toiminnan kasvavan lähivuosien aikana? Näihin kysymyksiin etsit vastauksia pitkän aikavälin rahoitussuunnittelussa. Se tehdään yleensä 2–5 vuodeksi. Rahoitussuunnitelma on usein pakollinen, jos haet investointeihisi ulkopuolista rahoitusta. 

2. Selvitä, millaista rahoitusta voit saada 

Tarvitset rahoitusta yritystoiminnan aloittamiseen, investointiin, kasvuun ja kansainvälistymiseen. Avustuksia ja tukia voit hakea esimerkiksi Business Finlandilta, ELY-keskuksilta ja Leader-ryhmiltä. TE-keskuksilta saat starttirahaa ja palkkatukea työntekijän palkkaamiseen.

3. Arvioi rahoituksen riskit 

Korkoriski, likvideettiriski, luottoriski ja valuuttariski. Yrityksen rahoitukseen liittyy aina riskejä. Voit suojautua rahoitusriskeiltä erilaisin keinoin.  

Lisää Suomi.fi kirjanmerkkeihisi

Yrittäjä – luotettavia ja asiantuntevia vastauksia kysymyksiisi yrityksesi eri vaiheissa sekä yrityksille suunnattuja palveluita löydät  kattavasti Suomi.fi-verkkopalvelusta. Lisää sivu kirjanmerkkeihisi. 

Suomi.fi-verkkosivustoa ylläpitää Väestörekisterikeskus yhdessä julkishallinnon toimijoiden ja eri asiantuntijoiden kanssa. 

Tervetuloa! Palvelemme sinua mielellämme!

Tutustu Suomi.fi-palveluihin yritykselleAvautuu uuteen ikkunaan.