suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jyväskylän kaupunki

Ruokailu päiväkodeissa, esikoulussa ja kouluissa

  • Palvelu
  • Jyväskylä
  • Julkinen palvelu

Päiväkoti- ja kouluruokailun päätavoitteena on ylläpitää lapsen hyvinvointia ja vahvistaa terveyttä edistäviä ruokatottumuksia. Päiväkoti- ja kouluruokailun tulee täydentää lapsen kotona nauttimaa ruokaa. Ruokailulla ohjataan terveelliseen ravitsemukseen, pyritään kehittämään ruoka- ja makutottumuksia ja opetetaan hyviä ruokailutapoja. Jyväskylässä kouluateriat suunnitellaan turvaamaan edellä main ...

Toimi näin

Päiväkotien ja koulujen lapsille ja nuorille valmistetaan erityisruokavalio allergiasta tai muusta terveydellisestä syystä lääkärin- tai ravitsemusterapeutin todistuksen perusteella. Myös terveydenhoitaja voi kirjoittaa erityisruokavaliotodistuksen, kun siitä on lääkärin tekemä diagnoosi. Tällöin todistuksesta tulee ilmetä, että se pohjautuu lääkärin diagnoosiin. Todistuskopio toimitetaan erityisruokavaliolomakkeen liitteenä kouluun tai päiväkotiin. Vastuuhenkilöt toimittavat sen koulun tai päiväkodin keittiöön.

Tarve erityisruokavaliolle tulee tarkastaa vähintään neuvola- ja kouluterveydenhuollon lääkärineuvolan ja laajojen terveystarkastusten yhteydessä (1,5 ja 4 vuoden iässä sekä 1., 5., ja 8. luokilla). Mikäli erityisruokavalioon ei tule tarkistuksen yhteydessä tiukennuksia, uutta todistusta ei tarvita. Lääkärintodistus ja erityisruokavaliolomake toimitetaan myös pysyvissä erityisruokavalioissa tai –tarpeissa (esim. keliakia tai diabetes), mutta tällöin lomaketta ei tarvitsee päivittää.

Kun erityisruokavalioon tulee huojennuksia, vanhemmat ilmoittavat muutoksista välittömästi toimittamalla päivitetyn erityisruokavaliolomakkeen kouluun tai päiväkotiin. Mikäli erityisruokavalio jää ilmoittamatta syömättä kahden viikon ajan, sitä ei enää valmisteta.

Lääkärin- tai ravitsemusterapeutin todistusta ei edellytetä laktoosittomassa, vegaanisessa tai kasvisruokavaliossa eikä vakaumukseen perustuvassa ruokavaliossa. Vakaumuksellisiin syihin perustuvan erityisruokavalion saa vanhemman luvalla (alakoulut) tai oppilaan omalla ilmoituksella (yläkoulut). Tällöin riittää erityisruokavaliolomakkeen toimittaminen.

Suosittelemme, että vegaaniruokavaliota noudattavien lasten vanhemmat ovat yhteydessä terveydenhoitajaan täysipainoisen ruokavalion koostamiseen liittyen.

Lasten ruoka-allergioiden Käypä hoito -suositusten mukaisesti oireiden ollessa lieviä välttämisruokavaliota ei tarvita. Lievissä oireissa ruoka-aineiden käyttö oireiden sallimissa rajoissa on tärkeää ruokavalion monipuolisuuden, ravitsemuksen riittävyyden ja lapsen makutottumusten kehittymisen kannalta. Täyden välttämisruokavalion sijaan oireiden mukainen välttäminen voi nopeuttaa ruoka-aineallergiasta toipumista myöhemmällä iällä.

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat kuukausittaisissa varhaiskasvatusmaksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset, ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ja kansanopistossa opiskelevat oppivelvolliset ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Palvelun toteuttaa

Kylän Kattaus

Muut vastuuorganisaatiot

Kylän Kattaus

Palvelusta vastaa

Jyväskylän kaupunki
Tekstistä vastaa: Jyväskylän kaupunki
Päivitetty: 24.5.2024