suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Satakunnan hyvinvointialue

Ikääntyneiden perhehoito

  • Palvelu
  • 16 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Ikääntyneiden perhehoito on hoivan tai huolenpidon järjestämistä perhehoitajan tai ikääntyneen omassa kodissa. Perhehoito on sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä vastaa hyvinvointialue. Perhehoidon tavoite ja toteutustavat on määritelty perhehoitolaissa (Perhehoitolaki 263/2015). Valmennettu perhehoitaja tekee hyvinvointialueen kanssa toimeksiantosopimuksen. Perhehoidon myöntäminen ikääntyneelle ...

Toimi näin

Asiakas tai joku läheinen ottaa yhteyttä asiakasohjaukseen, josta menee pyyntö palveluohjaajalle. Palveluohjaaja tekee palvelutarpeen arvioinnin ja vie asian eteenpäin.

  1. pitkäaikainen perhehoito: asiakas täyttää hakemuksen ja asia käsitellään SAS-työryhmässä. Jos päätös on myönteinen perhehoidon palveluohjaaja käynnistää sijoitusprosessin ja tekee palvelupäätöksen
  2. lyhytaikainen, osavuorokautinen tai kotiin annettava perhehoito: palveluohjaaja tai omaishoidon palveluohjaaja arvioi palvelun tarpeen ja vie asian perhehoidon palveluohjaajalle

Kenelle ja millä ehdoin

Perhehoidon tarve ja sopivuus arvioidaan aina yksilöllisesti ja tilannekohtaisesti.

Pääsääntöisesti perhehoito sopii ikääntyneelle, jonka arkea vaikeuttavat esimerkiksi:

turvattomuus ja pelot, yksinäisyys, lievä tai keskivaikea muistisairaus, hankaluudet päivittäisissä toimissa, vaikeudet päivärytmissä, alakulo ja masentuneisuus

Lyhytaikaista, osavuorokautista ja kotiin annettavaa perhehoitoa myönnetään myös omaishoitajan vapaisiin sekä akuutteihin tilanteisiin, esim. omaishoitajan sairastuminen tms. tai jatkohoitopaikaksi.

Tausta ja lainsäädäntö

Perhehoito on tarkoitettu lastensuojelutoimien piirissä olevalle lapselle tai nuorelle, joka ei voi asua vanhempansa tai huoltajansa kanssa, tai ikäihmiselle, joka ei tuettunakaan voi asua itsenäisesti. Myös kehitysvammaiset henkilöt ja mielenterveyskuntoutujat voivat asua perhehoidossa. Perhehoito tapahtuu hoitajan tai hoidon tarvitsijan kotona tai ammatillisessa perhekodissa.

Perhehoito voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista, osa-aikaista tai ympärivuorokautista. Perhehoidon tavoitteena on antaa mahdollisuus perheenomaiseen hoitoon ja läheisiin, pysyviin ihmissuhteisiin. Perhehoitajalla on oikeus vapaaseen.

Perhehoidossa elävä lapsi tai nuori käy koulua tavalliseen tapaan. Perhehoidossa oleva kehitysvammainen henkilö tai mielenterveyskuntoutuja voi osallistua työ- tai päivätoimintaan ja esimerkiksi saada kuljetuspalveluita. Myös ikäihmiset ovat oikeutettuja kuljetuspalveluihin.

Hoidettavia voi yhden hoitajan kodissa olla enintään neljä ja kahden hoitajan kodissa enintään kuusi perheen omat alle kouluikäiset lapset mukaan lukien. Hoitajaksi hyväksytään henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai ominaisuuksiensa perusteella soveltuu tehtävään.

Palvelun toteuttaa

Satakunnan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Satakunnan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Satakunnan hyvinvointialue
Päivitetty: 22.5.2024