suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin?

Läheisen kuolema

Saat parhaat ohjeet tilanteeseesi, kun vastaat ensin kysymyksiin Esikysymykset-sivulla.

Perinnön jakaminen

Kuka voi saada perintöä?

Vainajan omaisuus siirtyy uudelle omistajalle joko perintöoikeuden tai testamentin perusteella.

Aviopuoliso ei peri vaan saa oman osuutensa eli puolet pariskunnan varoista avio-oikeuden perusteella. Avio-oikeus on voimassa, ellei sitä ole erikseen suljettu pois avioehtosopimuksella, testamentissa tai lahjakirjassa.

Jos olet vainajan lapsi, olet niin sanottu rintaperillinen. Jos joku vainajan lapsista on kuollut, perintöosuus siirtyy kuolleen lapsen perillisille.

Jos rintaperillisiä ei ole, mutta vainaja oli naimisissa, omaisuuden perii puoliso, ellei häntä ole nimenomaisesti sivuutettu testamentilla.

Jos vainaja oli naimaton ja lapseton, perijöitä ovat hänen vanhempansa siten, että kumpikin saa puolet perinnöstä. Jos vanhempi on kuollut, hänen osuutensa siirtyy perittävän sisaruksille.

Ainoastaan testamentin perusteella perintöön oikeutettuja ovat muut kuin vainajan rintaperilliset tai muut henkilöt, joita ei ole mainittu perimisjärjestyksessä.

Vainajan omaisuus menee valtiolle, jos vainajalle ei ole serkkuja läheisempiä sukulaisia elossa eikä testamentilla ole muuta määrätty.

Jos olet luopunut perinnöstä ja sinulla on ulosottovelkoja ja haluat estää kuolinpesäosuuden ulosmittauksen, toimita perinnöstä luopumisilmoitus Digi- ja väestötietovirastolleAvautuu uuteen ikkunaan..

Päivitetty: 16.5.2023

Miten ja milloin perintö voidaan jakaa?

Osakkaiden vastuulla on selvittää pesä eli järjestää perunkirjoitus ja maksaa pesän varoista sen velat. Sen jälkeen he voivat jakaa perinnön laissa säädetyllä tai testamentissa määrätyllä tavalla.

Jokainen rintaperillinen saa yhtä suuren osuuden kaikesta pesän varallisuudesta, jollei testamentti toisin määrää. Perintö jaetaan kuolinpesän osakkaiden välisellä sopimuksella eli perinnönjakokirjalla.

Perinnönjaolla on monia vaikutuksia verotukseen erityisesti silloin, kun joku osakkaista käyttää ulkopuolisia varoja. Ulkopuolisten varojen käyttö tarkoittaa sitä, että henkilö saa perintöosuuttaan suuremman osan kuolinpesän varoista ja vastikkeena maksaa muille perillisille omia tai esimerkiksi pankista lainattuja varoja. Vaikutukset ovat erilaisia erilaisten omaisuuserien kohdalla.

Jos kuolinpesässä on vain yksi osakas, perintöä ei jaeta. Koko omaisuus siirtyy ainoalle osakkaalle.

Kuolinpesän osakkaat voivat käyttää apuna lakiasiantuntijaa, jos he eivät tunne perinnönjakoon liittyviä sääntöjä. Perinnönjakoon on mahdollista saada apua myös oikeusaputoimistoltaAvautuu uuteen ikkunaan., jos tulot alittavat oikeusavun tulorajat.

Päivitetty: 12.5.2023

Alaikäinen kuolinpesän osakkaana

Kun alaikäinen on kuolinpesän osakkaana, toimivat hänen vanhempansa tai toinen heistä hänen edunvalvojanaan perunkirjoituksessa ja perinnönjaossa.

Jos vanhemmat tai vanhempi on myös saman kuolinpesän osakas, tarvitaan sijainen edustamaan alaikäistä. Edunvalvojan sijainen voi olla julkinen edunvalvoja tai joku muu henkilö, jolla on tarpeeksi tietoa perintöoikeudellisista asioista. Sijainen on vastuussa alaikäisen puolesta tekemistään toimista ja hänen velvollisuutensa on lisäksi huolehtia alaikäisen oikeuksien toteutumisesta.

Jos perukirjan liitteenä on testamentti ja kuolinpesässä on alaikäinen osakas, selvitä oletko edunvalvojana esteellinen vastaanottamaan testamentin lapsesi puolesta tai tarvitaanko sijainen.

Digi- ja väestötietoviraston verkkosivulla kerrotaan tilanteet, joissa tarvitaan sijainen.Avautuu uuteen ikkunaan.

Lue lisää lapsen edunvalvonnasta Suomi.fi-oppaasta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 16.5.2023

Testamentin toimeenpano

Jos vainajalta jäi rintaperillisiä, muu taho voi periä vainajan omaisuutta ainoastaan testamentin kautta. Testamentilla ihminen voi määrätä, että hänen omaisuuttaan siirtyy muille kuin laissa määritellyille perillisille.

Testamentin toimeenpanoon on mahdollista saada apua myös oikeusaputoimistolta, jos tulot alittavat oikeusavun tulorajat.

Päivitetty: 12.5.2023

Toimita perinnönjakokirja Verohallintoon

Toimita kopio perinnönjaosta tehdystä jakokirjasta Verohallintoon. Perinnönjakokirjan perusteella kuolinpesän omaisuus siirtyy perillisille.

Jos olet kuolinpesän osakas tai pesän ilmoittaja, toimita perinnönjakokirja OmaVerossaAvautuu uuteen ikkunaan..

Lue tarkemmin perinnönjakokirjan toimittamisesta Verohallintoon.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 12.5.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista