suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Vad ska jag göra?

Närståendevårdare till en närstående

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Jag som närståendevårdare?

Vad är närståendevård?

Närståendevårdaren hjälper och stöder en närstående i vardagen så att denne kan bo hemma så länge som möjligt. Närståendevården är olika i olika skeden av livet och i olika familjer. En närstående kan behöva vård dygnet runt eller stöd endast i vissa vardagssysslor. 

Närståendevårdaren kan dock inte automatiskt sköta till exempel en närståendes ekonomiska ärenden. Även om du tar hand om din närstående i vardagen behöver du en fullmakt för att sköta andra ärenden.  Läs mer på sidan Hjälp i vardagen under rubriken "Kan jag sköta ärenden för min närståendes del?"

Uppdaterad: 9.1.2024

Är jag redan närståendevårdare?

Du kan vara närståendevårdare, om du tar hand om en sjuk, äldre eller en närstående med funktionsnedsättning eller som annars behöver särskild hjälp och stöd. Utan din hjälp skulle din närstående inte klara sin vardag.  

När en närstående börjar behöva ökad omsorg och hjälp för att klara vardagen kan det ta ganska lång tid innan ni själva identifierar situationen som närståendevård. 

Endast en del av närståendevårdarna ingår ett avtal om närståendevård. Situationen för närståendevården kan dock inte enbart begränsas till närståendevårdare som ingått avtal om närståendevård. Det är viktigt att du identifierar situationen i tid och kan söka hjälp för att orka.

Uppdaterad: 29.12.2022

Jag vårdar mitt minderåriga barn - är jag barnets närståendevårdare?

Du kan vara närståendevårdare om du har ett barn med funktionsnedsättning eller ett barn som behöver särskilt stöd. Föräldraskapet gör det svårare att upptäcka och förstå situationen, eftersom man upplever att det hör till det egna ansvaret att ta hand om det egna barnet. 

Vårdrelationen kan utvecklas långsamt till följd av att barnets hjälpbehov ökar eller plötsligt på grund av en sjukdomsattack, olycka eller om barnet föds med en funktionsnedsättning. Du kan märka att du är en närståendevårdare, om barnet inte utvecklas i normal takt utan kanske behöver vård dygnet runt ännu länge.   

Barnet kan ha behov av särskilt stöd:   

  • med sin fysiska motoriska utveckling  
  • med talproduktionen eller kommunikationen  
  • med inlärningen eller uppmärksamheten  
  • med sin sociala eller emotionella utveckling.

Det är viktigt att du identifierar situationen i tid. Sök hjälp för att vårda ditt barn och för att du och din familj ska orka.  Handboken Närståendevårdare för barn (på finska)Öppnas i ett nytt fönster. hjälper dig inse vad man avser med närståendevård och hurdan hjälp det erbjuds åt en närståendevårdare åt ett barn.   

Uppdaterad: 14.2.2024

Passar jag som närståendevårdare?

Som närstående till en sjuk, handikappad eller äldre person kan du vara personens närståendevårdare. Du kan bo i samma hushåll med den du vårdar, i egna hem eller på olika orter.  

Som närståendevårdare kan du samtidigt delta i arbetslivet. Du kan också vara arbetslös, studerande eller pensionär. Det finns närståendevårdare i alla åldersgrupper. 

Hinder för att vara närståendevårdare: 

  • din fysiska eller psykiska funktionsförmåga  
  • problem i samband med användning av rusmedel 
  • din närstående vill inte att du ska vara hans eller hennes närståendevårdare.
Uppdaterad: 1.2.2024

Samtalshjälp genast i början av närståendevården

Det kan vara tungt att vara närståendevårdare. Det lönar sig att söka stöd av andra i liknande livssituation genast i början då närståendevården börjar. Du kan fråga andra närståendevårdare om deras erfarenheter av närståendevård redan innan du beslutar om du själv ska bli närståendevårdare. Många organisationer erbjuder kamratstöd även om du inte ansöker om stöd för närståendevård.  

Att en närstående insjuknar är en psykiskt svår situation. En närstående kan förändras till följd av en sjukdom eller skada, vilket också påverkar er inbördes relation. Det är viktigt att du söker samtalshjälp för att hantera dina egna känslor. I kamratstödsgrupperna hittar du personer som har gått igenom samma känslor och saker. Diskutera också din förändrade situation med dina närstående och svara på frågor om hjälp. 

Uppdaterad: 13.2.2024

Kamratstöd hjälper i barnfamiljernas vardag

Det kan vara tungt att vara närståendevårdare för sitt barn. Sök kamratstöd i närståendevårdarnas nätverk eller utifrån barnets sjukdom eller skada. Kamratstödsgrupper finns på de sociala medierna och ordnas av olika organisationer.   

Du kan fråga andra närståendevårdare om erfarenheter av närståendevård redan innan du beslutar om du vill få stöd för närståendevård. I kamratstödsgrupperna hittar du personer som har gått igenom samma känslor och saker. Diskutera också med dina närstående. Kom också ihåg att be om och ta emot hjälp när det erbjuds.  Många organisationer erbjuder kamratstöd även om du inte ansöker om stöd för närståendevård.

Uppdaterad: 3.4.2024

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista