suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Vad ska jag göra?

Närståendevårdare till en närstående

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Är närståendevård rätt lösning?

Vad ingår i stödet för närståendevård?

Stödet för närståendevård är en helhet som omfattar    

  • vårdarvode till närståendevårdarem  
  • nödvändig service till den vårdbehövande närstående
  • tjänster som stöder närståendevården och närståendevårdarens ledigheter.

Välfärdsområdet för den vårdbehövande ansvarar för att ordna stöd för närståendevård. I Helsingfors är det Helsingfors stads socialvård som har ansvaret.

Stöd för närståendevård kan beviljas både för kortvarigt och långvarigt behov. Behovet av kortvarigt stöd för närståendevård kan uppstå till exempel under vården i livets slutskede. Det finns skillnader mellan välfärdsområdena i beviljandet av kortvarigt stöd för närståendevård.

Välfärdsområdenas handlingsanvisningar och kriterier för stöd för närståendevård (på finska)Öppnas i ett nytt fönster. 

Så här ansöker du om stöd för närståendevård

Uppdaterad: 28.11.2023

Hur vet jag vilka tjänster vi kan få?

Efter att du har gjort en ansökan om närståendevård kommer den person i välfärdsområdet som ansvarar för stödet för närståendevård på hembesök. I samband med besöket bedöms hur bindande och krävande vård din närstående behöver. Därefter planeras andra tjänster som stöder närståendevården och som närståendevårdaren och den närstående behöver. En vård- och klientplan utarbetas också.

I Närståendevårdarnas förbunds Palveluopas (på finska)Öppnas i ett nytt fönster. får du information om tjänster du kan söka och få som stöd för ditt arbete som närståendevårdare.

Uppdaterad: 8.2.2024

Finns det andra alternativ för närståendevård?

Om närståendevård inte är en lämplig lösning för dig och din närstående kan du också fundera på andra alternativ för att få hjälp med vården av din närstående.

Behandlingsalternativ som stöder vardagen kan vara till exempel:

  • stödtjänster och hemvård
  • regelbundna intervallperioder, dvs. perioder av kortvarig vård
  • familjevård
  • dag- och arbetsverksamhet 
  • personlig assistent
  • gemenskapsboende

Om din närstående kan och vill diskutera sin egen vård kan ni tillsammans prata om hurdan vård han eller hon skulle önska sig. Diskutera era behov om vilken vårdform som är möjlig och lämpligast för er med socialarbetaren i det egna välfärdsområde. Om din närstående är äldre kan du be om en bedömning av servicebehovet.

Uppdaterad: 29.12.2022

Hur arvodet för närståendevård inverkar på andra förmåner 

Vårdarvodet för närståendevård påverkar vissa av de förmåner som du har beviljats. Om du får andra förmåner i det skede då du får arvode för närståendevård ska du ta reda på av FPA om den extra inkomsten påverkar dina stöd.

Arvodet för närståendevård påverkar till exempel:

  • rehabiliteringspenningen 
  • det grundläggande utkomststödet 
  • studiestödet 
  • föräldrapenningen
  • sjukdagpenningen.

Arvodet för närståendevård påverkar inte:

  • bostadsbidraget 
  • vård- och handikappbidraget 
  • arbets- eller folkpensionen eller annat pensionsskydd.
Uppdaterad: 28.10.2022

Närståendevård som studerande

Om du studerar kan du också vara närståendevårdare och få stöd för närståendevård. Stödet för närståendevård inverkar på studiestödet, så du kan förlora din studiepenning. Fråga FPA om detta. 

Om du beslutar dig för att ansöka om stöd för närståendevård kommer du och en representant för välfärdsområdet överens om hur vården av din närstående ordnas under studierna.

Fråga också din studieplats vilken flexibilitet du som närståendevårdare kan erbjudas. 

Om välfärdsområdet (för Helsingforsbor Helsingfors stads socialvård) beviljar dig stöd för närståendevård ska du genast meddela FPA om detta.

Uppdaterad: 29.12.2022

Närståendevård som pensionär

Om du är pensionär kan du vara närståendevårdare och få stöd för närståendevård. Stödet för närståendevård och arvodet påverkar inte ålderspensionen, men kan påverka invalidpensionen.

Uppdaterad: 3.1.2024

Närståendevårdens inverkan på arbetslöshetsförmånen

Du kan ingå ett avtal om närståendevård, även om du är arbetssökande vid arbets- och näringsbyrån. Du ska anmäla att du ingått avtal om närståendevård till arbets- och näringsbyrån genast när du börjar ditt uppdrag som närståendevårdare.

Hur mycket tid närståendevården kräver påverkar om du är berättigad till arbetslöshetsförmån eller inte. Arbets- och näringsbyrån bedömer om du som närståendevårdare kan ta emot heltidsarbete. Om du som närståendevårdare är bunden till heltids- eller dygnetruntvård är det i allmänhet inte möjligt att ta emot heltidsarbete. Då har du inte heller rätt till arbetslöshetsförmån.   

Om du ingår ett avtal om närståendevård som arbetslös arbetssökande kan du ha rätt till arbetslöshetsförmån i fyra månader. Arbets- och näringsbyrån utreder efter fyra månader om du fortfarande är berättigad till arbetslöshetsförmån. Du får mer information om din situation från arbets- och näringsbyrån.  

När arbets- och näringsbyrån utreder om du är berättigad till arbetslöshetsförmån ber de vid behov dig om en tilläggsutredning av din situation. 

Arbets- och näringsbyrån kan be dig till exempel om:  

  • vård- och klientplanen för avtalet om närståendevård. Det lönar sig att tydligt anteckna arrangemangen för vård utom hemmet i planen.  
  • din egen utredning om hur och enligt vilken tidtabell vården av din närstående ordnas om du får arbete. Om din närmaste krets kan erbjuda vårdhjälp ska du nämna detta i utredningen. Du kan dessutom be din kontaktperson vid välfärdsområdet om ett utlåtande om hur välfärdsområdet förbinder sig att ordna vården för din närstående.

Ring telefonservicen för information om utkomstskydd för arbetslösa för att fråga närmare om villkoren eller läs mer om utkomstskydd för företagare och personer som sysselsätter sig i eget arbeteÖppnas i ett nytt fönster. på arbets- och näringsbyråns webbplats.

Uppdaterad: 29.12.2022

Kan jag jobba heltid?

Om du förvärvsarbetar eller är företagare kan du också vara närståendevårdare och få stöd för närståendevård. Beviljandet av arvodet för närståendevård grundar sig på hur bindande och krävande vården är och man bedömer helhetssituationen.   

Om du själv arbetar på heltid kan du söka olika tjänster för din närstående som underlättar din vardag under din arbetsdag. Sådana tjänster är till exempel hemvård, dagverksamhet, måltidsservice och färdtjänst. I vissa situationer kan din närstående också få en personlig assistent. Diskutera servicebehovet med socialarbetaren i ditt välfärdsområde.  

I avtalet om närståendevård antecknas att du kan arbeta heltid utanför hemmet. Dessutom specificeras i vård- och klientplanen hur vården av din närstående har ordnats under närståendevårdarens arbetsdag.  

Mer information om samordning av arbete och familj hittar du på Befolkningsförbundets sida Familjevänlig arbetsplats (på finska)Öppnas i ett nytt fönster.. Samma regler kan även tillämpas på närståendevården.

Uppdaterad: 29.12.2022

Kan jag få ledigt från arbetet och utnyttja flexibla lösningar?

Du kan förhandla med din arbetsgivare om olika ledigheter och flexibilitet om din närståendes situation kräver det. 

Dessutom har du rätt till en lönfri ledighet för vård av anhörig högst fem dagar under ett kalenderår för att erbjuda en anhörig eller en närstående som bor i samma hushåll personlig assistans eller personligt stöd. En förutsättning för ledigheten är att hen till följd av en allvarlig sjukdom eller allvarlig skada som avsevärt minskat funktionsförmågan behöver sådant betydande bistånd som förutsätter din omedelbara närvaro. Du har rätt till ledigheten också för att delta i terminalvård för en ovan avsedd person.

Du måste informera din arbetsgivare om ledigheten för vård av anhörig och dess beräknade längd snarast möjligt. På arbetsgivarens begäran måste du lägga fram en tillförlitlig redogörelse för orsaken till frånvaron. Vid behov kan välfärdsområdets social- och hälsocentral skriva ut ett utlåtande till arbetsgivaren om varför du behöver ledigt.  Om din närstående bor i Helsingfors, får du utlåtandet av Helsingfors stads socialvård.

För vissa arrangemang är det dessutom möjligt att få ersättning för inkomstbortfall.   

Uppdaterad: 2.2.2023

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista