suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Vad ska jag göra?

Närståendevårdare till en närstående

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Vårdtagaren klarar sig inte längre hemma

Ny vårdform för vårdtagaren

Om din närståendes kondition försämras så mycket att du inte längre kan sköta honom eller henne hemma ska du ta upp saken med din kontaktperson. 

Om ni beslutar er för att ansöka om boendetjänster gör välfärdsområdets (eller Helsingfors stads) socialvård ännu en egen bedömning av din närståendes situation. Det är också möjligt att ordna boendetjänster i det egna hemmet med hjälp av olika stödåtgärder. Sådana åtgärder är till exempel personlig assistans, säkerhetstelefon, familjevård samt nattvård inom hemvården, som tryggar att personen klarar sig hemma nattetid. Tillgången till stödåtgärder varierar mellan välfärdsområdena.  

Om ni får ett positivt beslut efter ansökningsprocessen ska välfärdsområdet ordna boendetjänster utan onödigt dröjsmål. Om din närstående behöver vård dygnet runt kan han eller hon få plats på ett serviceboende med heldygnsomsorg. Om din närstående däremot klarar sig med ökad service och rehabilitering får han eller hon tillgång till dem utan dröjsmål.

Avtalet om närståendevård upphör i slutet av den månad under vilken din anhöriga på grund av sitt hälsotillstånd har övergått till utomstående vård och närståendevården har blivit onödig. Stöd för närståendevård betalas till dig tills giltighetstiden på avtalet går ut.  

Uppdaterad: 2.1.2023

Ditt välbefinnande när din närståendes kondition försämras

En försämring av din närståendes kondition kan göra dig orolig. Du kan också känna dåligt samvete över att du inte längre kan fortsätta som vårdare för din närstående.   

Det är viktigt att du söker samtalshjälp för att hantera dina egna känslor. Du kan till exempel diskutera ditt eget stödbehov med din kontaktperson och då får du handledning till rätt service. I olika kamratstödsgrupper hittar du också personer som har gått igenom samma känslor och saker. Kom ihåg att det också lönar sig att diskutera din förändrade situation med den vårdbehövande, liksom med andra närstående, och ta emot hjälp.   

Uppdaterad: 2.1.2023

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista