suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Hur ska jag göra?

När en närstående avlider

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Avvittring och åtskiljande av egendom efter makes/makas död

Vad innebär avvittring?

Makar och parterna i ett registrerat partnerskap har giftorätt till varandras egendom. Om ett äktenskap upphör genom den ena makens död, hör hälften av parets gemensamma förmögenhet till änkan/änklingen på basis av giftorätten. En åtgärd genom vilken egendom som omfattas av giftorätten utreds och jämnas ut mellan makarna kallas avvittring.

Avvittring görs om paret inte hade ett äktenskapsförord med vilket giftorätten skulle ha uteslutits. Det kan också hända att bara en del av egendomen har omfattats av äktenskapsförordet. Då utförs en partiell avvittring, där den gemensamma egendomen avvittras och den egendom som omfattas av äktenskapsförordet åtskiljs.

Om den avlidne var änka/änkling och om avvittring inte har förrättats efter makens död, ska avvittringen förrättas innan arvet kan skiftas.

Sakkunnighjälp för avvittring och åtskiljande av egendom kan köpas av juridiska byråer, advokatbyråer och rättshjälpsbyråer.

Uppdaterad: 29.2.2024

Vad innebär åtskiljande av egendom?

Om makarna har egendom som står utanför giftorätten, utreds ägandeförhållandena genom åtskiljande av egendomen. Åtskiljningen görs om makarna har ett äktenskapsförord där giftorätten till egendomen har uteslutits. Giftorätten kan också begränsas av testamenten eller gåvobrev. Om den avlidne har ärvt eller som gåva fått egendom från vilken den som gett egendomen har uteslutit maken, sträcker sig den efterlevande makens giftorätt inte till denna.

Uppdaterad: 29.2.2024

Åtskiljande av sambons egendom

Till skillnad från gifta makar har sambor inte rätt till varandras egendom. När ett samboförhållande slutar med att den ena av parterna avlider behåller änkan/änklingen efter samboförhållandet sin egen egendom och den avlidnes egendom tillhör dödsboet.

Sambor kan också ha sådan gemensam egendom i fråga om vilken åtskiljande ska göras. Vid åtskiljandet utreds ägarförhållandena och upplöses samägandeförhållandet till egendomen. Åtskiljandet av egendomen ska göras före arvskiftet.

Sakkunnighjälp för avvittring och åtskiljande av egendom kan köpas av juridiska byråer, advokatbyråer och rättshjälpsbyråer.

Uppdaterad: 12.5.2023

Hur ska avvittringen göras?

Vid avvittring räknas makarnas giftorättsliga egendom ihop och delas i två delar. Den vars förmögenhet är mindre får gottgörelse från den andras tillgångar som utjämning. Efter avvittringen är bådas förmögenhet lika stor.

Om den avlidne var den mer förmögna av makarna, får änkan eller änklingen utjämning innan den avlidnes egendom skiftas. Änkan/änklingen kan också avstå från utjämning. 

Om den efterlevande maken är den mer förmögna av parterna behöver hen inte överlåta utjämningen till makens arvingar. Om den efterlevande maken överlåter utjämning har hen rätt att besluta om den överlåts i pengar eller till exempel som fast egendom.

Avvittring ska också förrättas i en situation där den avlidne själv var änka/änkling och ingen avvittring hade förrättats efter makens död.

Ett avvittringsavtalska ingås om avvittringen. Avvittringsavtalet kan vara ett separat dokument eller så kan det inkluderas i arvskiftesinstrumentet som upprättas över arvskiftet.

Avvittringen ska alltid göras före arvskiftet.

Uppdaterad: 29.2.2024

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista