suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Hur ska jag göra?

Ekonomiska svårigheter i företag och förebyggande av dem

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Var beredd på risker

Förbered dig på överraskande situationer och frånvaro

Gör upp en beredskapsplan för ditt företag där du fastställer hur du tryggar ditt företags verksamhet i överraskande situationer.

Vidare är det också bra att

  • fundera på alternativa sätt att genomföra din affärsverksamhet
  • se till att företagets kassa alltid har pengar för minst tre månaders betalningar.
Uppdaterad: 27.10.2022

Personalplanering

Om antalet anställda och deras uppgifter inte stöder uppnåendet av företagets mål kan det vara en orsak till ekonomiska svårigheter. Med tanke på resultatet är det viktigt att organisationsstrukturen och organiseringen av arbetet sammanfaller. Dessutom påverkas stämningen inom arbetsgemenskapen, personalomsättningen, din egen ork och hela företagets verksamhet av det sätt på vilket du leder dina anställda.

Arbetet kan omorganiseras av flera olika orsaker, till exempel på grund av förändringar på marknaden och i den ekonomiska situationen. Det är också skäl att organisera på ett förutseende sätt och som en del av den kontinuerliga utvecklingen, så att företaget vet med vilka resurser målen uppnås och hur man förbereder sig för överraskande situationer. Om företaget har minst 20 anställda ska en lagstadgad personal- och utbildningsplan utarbetas årligen.

Uppdaterad: 27.10.2022

Beredskap genom avtal

Om ditt företag har flera ägare kan ni genom ett avtal komma överens om sådana spelregler för ert företag som inte kan fastställas i bolagsordningen.

Avtalet hjälper till att förebygga tvister mellan ägarna och gör det lättare att reda ut meningsskiljaktigheter. I avtalet kan man komma överens om spelreglerna för ert företag, såsom arbetsfördelning, konkurrensförbud, sekretess och försäljning av aktier. När spelreglerna har avtalats på förhand förlamas inte ert företags verksamhet vid konflikter eller förändringar.

Om företaget har flera ägare är det bra att – beroende på företagsform – göra upp 

  • ett delägaravtal mellan delägarna i ett aktiebolag
  • ett avtal mellan bolagsmännen i ett öppet bolag eller kommanditbolag 
  • ett avtal mellan medlemmarna i ett andelslag. 

Alla tre olika avtal har i stora drag samma innehåll som ett delägaravtal i ett aktiebolag.

Uppdaterad: 27.10.2022

Håll försäkringarna i skick

Försäkringarna ger trygghet både för ditt företag och för dig som företagare. Tack vare dem kan din företagsverksamhet fortsätta så normalt som möjligt trots avvikande situationer.

Du kan komplettera de obligatoriska försäkringarna för din företagsverksamhet med frivilliga försäkringar. Till exempel en avbrottsförsäkring ersätter förluster som orsakats av ett plötsligt avbrott i din företagsverksamhet. Olycksfallsförsäkringen ersätter till exempel sjukvårds- och rehabiliteringskostnader som beror på ett olycksfall.

Uppdaterad: 27.10.2022

Överväg äktenskapsförord om du är gift

Vid en skilsmässa delas företaget lika som all annan egendom, även om det endast är i din ägo. Om ditt företag är värdefullt kan du bli tvungen att betala din make eller maka en stor summa pengar eller ge honom eller henne aktier i utjämning. 

Med ett äktenskapsförord kan ni utesluta företagsverksamheten från giftorätten. Då delas företaget inte mellan makarna vid en skilsmässa. Ni kan också komma överens om att företagets aktier inte används som utjämning. Läs om hur man gör äktenskapsförord.

Uppdaterad: 27.10.2022
Det finns ingen information om tjänsterna på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om tjänsterna på andra språk.

Förbered dig på att avstå från företaget

Om du vill att ditt företag ska fortsätta sin verksamhet efter dig, fundera noga på vem som är lämplig att fortsätta ditt arbete. Förbered dig inför en generationsväxling till exempel genom att under flera års tid introducera övertagaren i sina kommande uppgifter.

De regionala företagstjänsterna ger stöd vid generationsväxlingar.

Uppdaterad: 27.10.2022

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Checklista