suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Aputoiminimi ja rinnakkaistoiminimi

Yrityksesi voi toimia usealla alalla tai paikkakunnalla samanaikaisesti tai tarvita vieraskielistä käännöstä nimestään. Tällöin voit käyttää apu- ja rinnakkaistoiminimiä.

Aputoiminimi

Aputoiminimen avulla yrityksesi voi harjoittaa osaa liiketoiminnastaan eri nimellä. Esimerkiksi jos yrityksesi nimi on Keijon kukka ja sen toiminta sisältää kukkien kasvatusta ja myyntiä sekä tuholaistorjuntaa, aputoiminimenä voi olla Keijon tuholaistorjunta. Aputoiminimen toimialan tulee siis sisältyä päätoiminimen toimialaan.

Voit käyttää aputoiminimeä myös, jos yritykselläsi on toimipiste toisella paikkakunnalla. Esimerkiksi turkulaisella Turun kakku -nimisellä kahvilalla voi olla aputoiminimenä Tampereen kakku, jos sillä on kahvila myös Tampereella.

Aputoiminimeen pätevät samat ohjeet kuin yritysten nimiin yleensä. Siinä ei kuitenkaan saa näkyä yritysmuodon tunnusta, sillä kyseessä ei ole erillinen yritys.

Aputoiminimen ottamisesta päättävät yritysmuodosta riippuen sinä itse, vastuunalaiset yhtiömiehet tai hallitus. Ilmoita aputoiminimesi kaupparekisteriin perustamis- tai muutosilmoituksella. Aputoiminimeä ei tarvitse kirjata yhtiösopimukseen, yhtiöjärjestykseen tai sääntöihin.

Rinnakkaistoiminimi

Jos yritykselläsi on rinnakkaistoiminimiä eli nimensä käännöksiä muille kielille, erikielisten nimien on vastattava toisiaan. Esimerkiksi Paraisten kukkakauppa Oy:n rinnakkaistoiminimi olisi Pargas blomsterhandel Ab.

Jos yritykselläsi on rinnakkaistoiminimi, sen tulee näkyä yhtiösopimuksessa, yhtiöjärjestyksessä tai säännöissä. Ilmoita rinnakkaistoiminimi kaupparekisteriin.


    Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus

    Mitä palveluja voin saada?

    Katso aiheeseen liittyvät palvelut ja asiointikanavat.
    Päivitetty: 9.1.2019