Työsopimus
Työsopimus on yleensä toistaiseksi voimassa oleva. Voit tehdä määräaikaisen tai vaihtelevan työajan sopimuksen vain tietyillä ehdoilla. Tee sopimus mieluiten kirjallisesti kahtena kappaleena. Jos sopimus on suullinen, laadi kirjallinen selvitys työsuhteen ehdoista.
Tutustu myös asioihin, jotka tulee ottaa huomioon, kun työsuhde päättyy.
Työsopimus syntyy, kun sovit työntekijäsi kanssa työn tekemisestä, työstä maksettavasta palkasta sekä muista työsuhteen eduista ja ehdoista. Noudata työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia myös työsopimusasioissa.
Työsopimus on yleensä toistaiseksi voimassa oleva. Voit tehdä sopimuksen myös määräaikaiseksi tietyin perustein, esimerkiksi jos kyseessä on sijaisuus.
Voit tehdä työsopimuksen paperilla, sähköisesti tai suullisesti. Suositeltavinta on tehdä aina kirjallinen sopimus, jolla voidaan luotettavasti todistaa, mitä työnantajan ja -tekijän välillä on sovittu. Jos teet suullisen työsopimuksen, sinun on annettava työntekijälle kirjallinen selvitys työsuhteen ehdoista.
Voit tehdä työsopimuksen vapaamuotoisesti, mutta siitä on aina käytävä ilmi tietyt asiat, kuten työntekijän pääasialliset työtehtävät.
Voit tehdä toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen myös alaikäisen kanssa, jos hän on täyttänyt 15 vuotta ja suorittanut oppivelvollisuutensa. Huomioi kuitenkin alle 15-vuotiaiden työskentelyyn liittyvät rajoitukset.
Tee työsopimus kahtena kappaleena: toinen sinulle ja toinen työntekijälle.
Ilmoita työsopimuksessa aina perustiedot työnantajasta ja työntekijästä, työnteon alkamisajankohta sekä työntekijän pääasialliset työtehtävät. Työsopimuksesta tulee käydä ilmi myös palkan määräytymisperusteet ja palkanmaksukausi, työntekopaikka sekä säännöllinen työaika. Kirjaa työsopimukseen lisäksi työhön sovellettava työehtosopimus, vuosiloman määräytyminen sekä irtisanomisaika tai sen määräytymisperuste.
Jos työntekijällä on monta työntekopaikkaa, selvitä työsopimuksessa ne periaatteet, joiden mukaan työntekijä työskentelee eri kohteissa. Jos työsuhteessa on koeaika, ilmoita työsopimuksessa myös sen pituus. Jos työsopimus on määräaikainen, siitä on käytävä ilmi työsuhteen kesto ja määräaikaisuuden peruste.
Jos työsopimus koskee vähintään kuukauden kestävää ulkomaantyötä, mainitse siinä myös työn kesto ja valuutta, jossa palkka maksetaan. Selvitä sopimuksessa myös ulkomailla suoritettavat rahakorvaukset, luontoisedut ja työntekijän kotiuttamisen ehdot.
Määräaikaisen työsopimuksen kestoaika on sidottu tarkasti tiettyyn ajanjaksoon. Määräaikaisina voidaan pitää myös sopimuksia, joiden kesto on rajattu sellaisen työtehtävän suorittamiseen, jonka kestosta ei ole tarkkaa tietoa.
Jos haluat tehdä määräaikaisen työsopimuksen, siihen on oltava perusteltu syy. Syytä ei kuitenkaan tarvita, jos työntekijä itse haluaa työsuhteesta määräaikaisen tai palkkaat pitkäaikaistyöttömän korkeintaan vuodeksi. Jos et voi perustella työsopimuksen määräaikaisuutta, sopimuksen katsotaan olevan voimassa toistaiseksi.
Voit tehdä määräaikaisen työsopimuksen, jos kyseessä on sijaisuus, määräaikainen hanke tai kertaluonteinen työsuoritus. Määräaikaisuus on perusteltua myös, jos työ on kausiluonteista tai kyseessä on palkallinen työharjoittelu tai oppisopimuskoulutus. Lisäksi jokin muu yrityksesi toimintaan tai työtehtävään liittyvä, määräaikaisuutta edellyttävä seikka voi olla perusteena määräaikaiselle työsopimukselle.
Vaihtelevan työajan sopimus tarkoittaa, että työntekijän työtuntien määrä tietyllä ajanjaksolla vaihtelee sovituissa rajoissa. Viikkotuntien määrä voi olla esimerkiksi 0–40 tai 10–30. Vaihtelevan työajan sopimus koskee myös erikseen työhön kutsuttavia työntekijöitä. Sopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva.
Voit sopia vaihtelevasta työajasta ainoastaan silloin, jos yrityksesi työvoiman tarve todellakin vaihtelee. Voit tehdä vaihtelevan työajan sopimuksen esimerkiksi ruuhkahuippujen ja isompien tilausten toimittamisen ajaksi.
Vaikka kyse ei olisi suurista tuntimääristä, et voi tehdä vaihtelevan työajan sopimusta, jos yrityksesi työvoiman tarve on kiinteä. Esimerkiksi jos työtä on säännöllisesti joka viikko 5 tuntia, vaihtelevan työajan sopimus ei tule kysymykseen. Toteutunutta työaikaa tulee tarkastella vähintään 12 kuukauden välein.
Et voi myöskään sopia työntekijäsi viikkotyötuntien määräksi esimerkiksi 0–30, jos yrityksesi työvoiman todellinen tarve on 20–30 tuntia viikossa.
Anna työntekijällesi kirjallinen selvitys työsuhteen ehdoista, jos työsopimus on suullinen. Selvitys on annettava myös, jos työsopimuksen vähimmäisvaatimukset eivät ilmene kirjallisesta työsopimuksesta.
Voit antaa selvityksen yhdellä tai useammalla asiakirjalla tai viittaamalla työsuhteessa sovellettavaan lakiin tai työehtosopimukseen.
Selvitys keskeisistä ehdoista on annettava työntekijälle, joka työskentelee vähintään kolme tuntia viikossa neljän peräkkäisen viikon pituisen ajanjakson aikana. Suositeltavaa on, että annat kaikki tiedot kerralla seitsemän päivän kuluessa työnteon aloittamisesta.
Jos työntekijäsi on yrityksessäsi toistuvasti alle kuukauden pituisissa määräaikaisissa työsuhteissa samoilla ehdoilla, selvitystä ei tarvitse toistaa, jos työsuhteen ehdot eivät muutu. Jos ehdot kuitenkin muuttuvat, ilmoita uudet ehdot työntekijällesi kirjallisesti ilman erillistä pyyntöä niin pian kuin mahdollista.