suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Yrityksen maksukyvyttömyys

Jos yrityksesi maksuvaikeudet jatkuvat pitkään, seurauksena voi olla maksukyvyttömyys. Yrityksesi on maksukyvytön silloin, kun se ei pysty maksamaan velkojaan sovitussa aikataulussa. Jos yrityksesi on maksukyvytön, sen maksuvaikeudet eivät ole pelkästään tilapäisiä.

Jos huomaat, että maksuvaikeudet saattavat johtaa ajan myötä yrityksesi maksukyvyttömyyteen, hae apua välittömästi. Kun puutut asiaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, pääset aloittamaan yrityksesi omatoimisen tervehdyttämisen hyvissä ajoin. Parhaassa tapauksessa vältät maksukyvyttömyyden kokonaan.

Neuvoja yrityksesi maksuvaikeuksien hoitamiseen saat esimerkiksi Yritys-Suomi Talousapu -palvelusta ja oman seutusi kehittämisyhtiöltä.

Maksukyvyttömyysmenettelyt

Jos yrityksesi ajautuu maksukyvyttömäksi, hakeudu yrityksesi yhtiömuodolle soveltuvaan maksukyvyttömyysmenettelyyn. Menettelyjä ovat

Jos yritykselläsi on toivoa selviytyä veloistaan ja palauttaa toimintakykynsä jollakin aikavälillä, hakeudu yrityssaneeraukseen. Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, voit hyödyntää myös yksityishenkilön velkajärjestelyä.

Jos yrityksesi taloustilanne on niin toivoton, että mitään ratkaisua ei ole näkyvissä, voit hakea yrityksesi konkurssiin. Konkurssi johtaa yrityksesi toiminnan loppumiseen ja sen varojen jakamiseen yrityksesi velkojille.


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 13.3.2020