Suomi.fi uudistuu kesän 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palvelut aiheittain / Laki ja oikeusturva / Vaalit ja vaikuttaminen / Kuntavaalit

Kuntavaalit

Kunnallis- eli kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin neljäksi vuodeksi kerrallaan. Niissä saavat Suomen kansalaisten lisäksi äänestää myös kunnassa vakinaisesti asuvat ulkomaalaiset. Äänestää saa vain oman kotikunnan kunnallisvaaleissa. Vaalien tulos lasketaan jokaisessa kunnassa erikseen.

Valtuuston koko määräytyy kunnan asukasluvun mukaan. Ehdokkaita voivat asettaa sekä puolueet että valitsijayhdistykset. Valitsijayhdistyksen perustamiseen tarvitaan vähintään kymmenen äänioikeutettua, pienimmissä kunnissa riittävä määrä on kolmesta viiteen äänioikeutettua. Ehdokkaaksi voi asettua omassa kotikunnassaan.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

 • Koko maa

 • Tilastotietoa kuntavaaleista  linkki
  Vaalitietopalvelu sisältää tilastoja keskeisistä vaalitiedoista ja vaalituloksista. Kuntavaaliehdokkaiden ikä- ja sukupuolijakauma.
  Tilastokeskus
 • Kuntavaalit  linkki
  Yleistä tietoa kuntavaaleista. Vaalien järjestäminen, äänioikeus, ehdokkaiden asettaminen, ennakkoäänestyspaikat, tulokset.
  Oikeusministeriö OM
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.