Suomi.fi uudistuu kesän 2017 aikana ja korvaa nykyisen Suomi.fin, Yrityssuomi.fi-palvelun ja viranomaisille palveluja kokoavan Suomi.fin Työhuoneen. Tutustu Suomi.fin kehitysversioon.
Icons / Utility / Close Created with Sketch.

Etusivu / Palvelut aiheittain / Laki ja oikeusturva / Kansalaisuus, kielet ja vähemmistöt / Perus- ja ihmisoikeudet

Perus- ja ihmisoikeudet

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ihmisille kaikissa maissa. Kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin liittyneet valtiot ovat velvollisia kunnioittamaan, suojelemaan ja toteuttamaan näitä oikeuksia. Suomi pyrkii edistämään ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa.

Suomi ja ruotsi ovat kansalliskieliä, joita on oikeus käyttää valtion ja kaksikielisten kuntien viranomaisten kanssa asioidessa. Saamenkielisillä on oikeus käyttää saamen kieltä tuomioistuimissa sekä asioidessaan saamelaisalueen viranomaisten ja eräiden valtion viranomaisten kanssa.

Näytä sisältö: Käytetyimmät ensin Aakkosjärjestyksessä

 • Koko maa

 • Yksilön kielelliset oikeudet  linkki
  Säännökset oikeudesta käyttää suomea ja ruotsia valtion viranomaisissa, kunnallisissa viranomaisissa, tuomioistuimissa sekä julkisia hallintotehtäviä muutoinkin hoidettaessa. Kielilaki ja esite.
  Oikeusministeriö OM
 • Ihmisoikeudet  linkki
  Tietoa Suomen ihmisoikeuspolitiikasta, lausuntoja ja raportteja.
  Ulkoasiainministeriö UM
 • Äidinkielitieto väestötietojärjestelmään.  sähköinen asiointi
  Helpoiten ja nopeasti teet äidinkielitiedon lisäämisen tai muuttamisen väestötietojärjestelmään Väestörekisterikeskuksen maksuttomassa Omien tietojen tarkastus - palvelun Ilmoita itse -osiossa. Tunnistautumista varten tarvitset joko henkilökortin ja ti...
  Maistraatit
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.