Etusivu / Ikääntyville / Terveyteni / Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito / Osteoporoosi

Osteoporoosi

Luuston vähittäinen haurastuminen on osa normaalia ikääntymistä. Tavanomaista runsaampi haurastuminen on sairaus, jota kutsutaan osteoporoosiksi. Se on erittäin yleinen sairaus. Tyypillisiä  osteoporoottisia murtumia ovat ranne - ja lonkkamurtumat ja selkänikamien luhistumat. Naisilla osteoporoosi on yleisempi kuin miehillä, koska vaihdevuosien jälkeen naissukuhormonin eli estrogeenin vaikutus luustoon loppuu.

Jos luun mineraalitiheys alenee 25–30 prosenttia terveen aikuisen tasosta, kyse on osteoporoosista. Pienempää alentumista kutsutaan osteopeniaksi. Usein osteoporoosi havaitaan vasta, kun kaatumisen yhteydessä tulee murtuma. Myös pituuden lyheneminen, kumaruus, selkäkivut ja raajakivut voivat viitata osteoporoosiin.

Osteoporoosia voi torjua kalsiumilla ja D-vitamiinilla. Kalsiumia pitäisi saada 1 gramma vuorokaudessa ja D-vitamiinia 800 IU:ta. Liikunta, kaatumisen estäminen ja tupakoinnin lopettaminen ovat myös tärkeitä keinoja estää luukatoa. Lisätietoa osteoporoosin torjunnasta ja hoidosta saa Osteoporoosiliitosta. Liiton sivuilta löytyy myös muun muassa testi, jolla voit selvittää omaa sairastumisalttiuttasi.

Tulosta
Lähetä Suomi.fi-linkki
X
 
 

Lähetä Suomi.fi-linkki -toiminnon avulla voit lisätä tärkeimmän Suomi.fi-sisältösi selaimesi kirjanmerkkeihin tai lähettää sen sähköpostitse haluamillesi vastaanottajille. Voit myös jakaa haluamasi sisällön verkostoillesi yleisimmissä yhteisöpalveluissa. Nämä palvelut ovat yleensä maksuttomia, mutta ne vaativat rekisteröitymisen.

XML Sivu päivitetty 21.09.2011
Siirry Kansalaisneuvonta.fi-sivustolle.
Siirry Suomi.fin Työhuone-sivustolle - tietoja ja palveluja viranomaisille.
Siirry Yrityssuomi.fi-verkkopalveluun.

Suomi.fi-toimitus | Valtiokonttori