suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Soite

Vård i livets slutskede

  • Tjänst
  • 8 kommuner
  • Offentlig tjänst

Vård i livets slutskede är en del av den palliativa vården och ges under patientens sista levnadsmånader eller levnadsveckor. En övergång till vård i livets slutskede förutsätter diskussion om innehållet i och målen för vården. Dessutom krävs att det görs upp en plan för vården. Planen för vården i livets slutskede görs upp av den vårdande läkaren tillsammans med patienten, hens anhöriga och den p ...

Gör så här

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Syftet med vården av en döende, dvs. terminalvården är att hjälpa en allvarligt och obotligt sjuk patient att leva ett så bra liv som möjligt ända till slutet. Övergången till terminalvård sker när en sjukdom som leder till döden inte kan botas och man måste räkna med att patienten avlider inom de närmaste dagarna, veckorna eller månaderna. Till terminalvården hör att ge smärtlindring och annan behövlig vård även om man inte längre försöker bota själva sjukdomen. Att stöda den döende och hansa eller hennes närstående på alla sätt är en väsentlig del av terminalvården.

Personalen inom hälso- och sjukvården ska alltid diskutera med patienten om övergången till terminalvården, vid behov vid flera tillfällen. Om patienten själv inte kan uttrycka sin syn på vården ska diskussionen föras med patientens närstående. I beslutet om vård i livets slutskede kan man i mån av möjlighet anteckna patientens egna önskemål om den vård han eller hon önskar. Önskemålet kan till exempel handla om att patienten motsätter sig återupplivning. Aktiv dödshjälp hör emellertid inte till terminalvården.

Terminalvård ges på sjukhus och andra vårdinrättningar samt i särskilda terminalvårdshem. Terminalvård kan även ges i patientens eget hem. Då ges vården i allmänhet som ett samarbete mellan vårdpersonalen och patientens närstående.

Servicen tillhandahålls av

Soite

Ansvarig för tjänsten

Soite
Ansvarig för texten: Soite
Uppdaterad: 12.2.2024