suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Polisen

Utbildare inom den privata säkerhetsbranschen

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • Hela landet utom Åland
  • Offentlig tjänst

Endast en utbildare i användning av maktmedel som godkänts av Polisstyrelsen får ge utbildning eller repetitionsutbildning i användning av maktmedelsredskap.

Endast en skytteinstruktör som godkänts av Polisstyrelsen får ge utbildning i användning av skjutvapen och verka som verkställare av skjutprov.

Endast en person som godkänts av Polisstyrelsen får utbilda ordningsvakter.

Gör så här

Ansökan om godkännande som utbildare i användning av maktmedel, skytteinstruktör, utbildare av ordningsvakter ska göras skriftligen hos Övervakningen av säkerhetsbranschen vid Polisstyrelsen. Ansökan kan göras i polisens elektroniska kundtjänst eller skickas per e-post eller post.

I ansökan ska framgå den sökandes personuppgifter, och betygskopior på utbildningar som godkännandet kräver ska bifogas.

Sökanden av godkännande som utbildare i användning av maktmedel ska i anmälan bifoga en betygskopia på godkänd utbildning för utbildare i användning av maktmedel

Sökanden av godkännande som skytteinstruktörer ska däremot bifoga betygskopior på både godkänd utbildning för utbildare i användning av maktmedel samt godkänd skytteinstruktörsutbildning enligt vapentyp.

Sökanden av godkännande som utbildare av ordningsvakter ska i ansökan bifoga en utredning om att grundkursen för utbildare av ordningsvakter har slutförts med godkänt resultat.

Polisstyrelsen kan kräva att den sökande lämnar in även andra utredningar som gäller förutsättningarna för godkännande.

För vem och på vilka villkor

Sökanden för godkännande som utbildare i användning av maktmedel och/eller skytteinstruktörer ska vara 18–68 år gamla. Den sökande ska ha utfört utbildningen för utbildare i användning av maktmedel före ansökan skickas in. Sökanden för godkännande som skytteinstruktör ska förutom det ovan nämnda ha utfört skytteinstruktörsutbildningen med godkänt resultat. Godkännandet ska ansökas inom sex månader från en slutförd utbildning. Tiden räknas från betygets datum.

Den som ansöker om godkännandet som utbildare av ordningsvakter ska vara 18–68 år gammal. Den sökande ska med godkänt resultat ha genomgått grundutbildningen för ordningsvakter samt med godkänt resultat ha slutfört grundkursen för utbildare av ordningsvakter mindre än sex månader före ansökan om godkännande utfärdas. Tiden räknas från betygets datum.

För alla godkännanden är också förutsättningen att den sökande är känd som redbar och tillförlitlig och till sina personliga egenskaper är lämplig som utbildare av ordningsvakter.

Godkännandena kan på ansökan förnyas för högst fem år, om den sökande fortfarande uppfyller ovan nämnda villkor med anknytning till personen och högst sex månader före ansökan om förnyat godkännande med godkänt resultat har slutfört repetitionsutbildningen för utbildare av ordningsvakter. Man kan ansöka om förnyat godkännande inom sex månader från det att det tidigare godkännandet upphörde att gälla.

Servicen tillhandahålls av

Polisen

Ansvarig för tjänsten

Polisen
Ansvarig för texten: Polisen
Uppdaterad: 6.2.2024