suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Justitieministeriet

Ungas delaktighet i beslut

  • Tjänst
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

Barn och unga har rätt att delta och påverka i ärenden som gäller unga personer. Enligt ungdomslagen har unga rätt att delta i behandlingen av ärenden som gäller ungdomsarbete och ungdomspolitik på lokal och regional nivå. Även kommunallagen och lagen om välfärdsområden garanterar unga rätt att delta i och påverka beslutsfattandet på lokal och regional nivå.

Gör så här

Det finns olika sätt och kanaler för påverkan, beroende på vad ärendet gäller. Kommunerna och välfärdsområdena har ungdomsfullmäktige och olika aktionsgrupper. Skolorna har elevkårer som jobbar för alla elevers bästa. Genom att delta i organisationernas verksamhet kan de unga påverka sådant som intresserar dem. På webben kan unga påverka via kanalen Epanelen.fi. De unga kan också delta i och påverka i tjänsten dinasikt.fi eller genom att ta initiativ till kommunen i tjänsten invånarinitiativ.fi.

Ta reda på vilka kanaler för deltagande och påverkan som erbjuds för unga i din hemkommun. Du hittar information på hemkommunens webbplats och genom att fråga skolan, läroanstalten, ungdomsgårdarna eller organisationerna. E-panelens deltagare inbjuds personligen per e-post. I tjänsten Dinasikt.fi kan vem som helst öppna och delta i olika diskussioner och enkäter. I tjänsten invånarinitiativ.fi kan man göra invånarinitiativ för de kommuner som deltar i tjänsten samt understöda och följa med initiativ som andra har tagit.

För vem och på vilka villkor

Det finns ingen nedre åldersgräns för dinåsikt-diskussioner och invånarinitiativ.

Servicen tillhandahålls av

Justitieministeriet

Ansvarig för tjänsten

Justitieministeriet
Ansvarig för texten: Justitieministeriet
Uppdaterad: 27.7.2022