suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation NTM-centralen

Understöd för genomförande av åtgärder enligt planen för hantering av invasiva främmande arter

  • Tjänst
  • Hela landet utom Åland
  • Offentlig tjänst

NTM-centralen i Kajanaland beviljar statsunderstöd för bekämpning, rådgivning och uppföljning av bekämpningsåtgärder enligt planen för hantering av invasiva främmande arter. Målet är att stärka kommunernas, medborgarorganisationernas och företagens samarbete i bekämpningen av främmande invasiva arter och främja åtgärder för att utrota arternas förekomster och förhindra att de sprids.

Understöden ...

Gör så här

Kontrollera om sökningen är öppen. Du får informationen till exempel från Kundservicen för miljöfrågor och på NTM-centralens webbplats.

Så här söker du om understöd

Ansök om understöd via regionförvaltningens e-tjänst.

Fyll i ansökan noggrant och bifoga de nödvändiga bilagorna. En bristfällig ansökan, behov av tilläggsutredning och ändring av ansökan mitt under behandlingen kan förlänga behandlingen av ärendet. Noggrannare anvisningar för att fylla i ansökningsblanketten hittas i regionförvaltningens e-tjänst och på NTM-centralens webbplats.

Om NTM-centralen ber dig komplettera ansökan ska du lämna in de begärda kompletteringarna inom utsatt tid eller förhandla om tilläggstiden med myndigheten.

När NTM-centralen i Kajanaland har fått tillräckliga och korrekta uppgifter för att avgöra ett ärende som gäller understödsansökan, fattar den ett överklagbart beslut i ärendet på den lokala NTM-centralens vägnar. Beslutet skickas till den som ansöker om understödet.

Så här ansöker du om utbetalning

Ansök om utbetalning av understöd från UF-centret i enlighet med beslutet i en eller flera poster.

Logga in i e-tjänsten med bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort. Fyll i ansökan omsorgsfullt under fliken Utbetalningar och bifoga de bilagor som behövs.

För vem och på vilka villkor

Kommuner, föreningar samt privata och offentliga samfund kan söka och ta emot understöd.

Understöden för bekämpning av främmande arter är avsedda för projekt där:

  • projektet bekämpar invasiva främmande arter, dvs. växt- eller djurarter, som ingår antingen i den nationella förteckningen eller i EU:s förteckning över invasiva främmande arter,
  • projektet genomför planen för hantering av invasiva främmande arter så att objektet för projektet är ett område där skadliga främmande arter enligt planen i första hand ska bekämpas, i projektet används de bekämpningsåtgärder eller -metoder som rekommenderas i planen, eller projektet är ett samarbetsprojekt där flera aktörer, såsom kommuner, medborgarorganisationer, andra offentliga och privata samfund deltar, samt
  • projektet innehåller åtgärder med vilka man kan följa upp projektets resultat.

Projektet kan också vara ett uppföljningsprojekt eller ett försöksprojekt med nya bekämpningsmetoder.

Vid beviljandet av understöd prioriteras projekt som regionalt är så omfattande som möjligt.

Understödet till kommunerna uppgår till högst 50 procent av projektets kostnader.

Till föreningars och samfunds självfinansieringsandel kan räknas eget arbete. I understödsbeslutet kan också ges andra bestämmelser som den som beslutet gäller ska iaktta.

Understöd kan beviljas både för egentliga bekämpningsåtgärder och för projekt med vilka man följer upp och säkerställer resultaten av bekämpningen. Understöd kan också beviljas för rådgivning om främmande arter samt för nya innovationer i bekämpningen av främmande arter.

Bekämpningen av främmande arter grundar sig på lagen och förordningen om främmande arter samt på hanteringsplaner för bekämpning av främmande arter.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Lag om hantering av risker orsakade av främmande arter

Statsrådets förordning om hantering av risker orsakade av invasiva främmande arter

Servicen tillhandahålls av

NTM-centralen i Kajanaland, UF-centret

Andra ansvariga organisationer

NTM-centralen i Södra Österbotten, NTM-centralen i Tavastland, NTM-centralen i Södra Savolax, NTM-centralen i Satakunta, NTM-centralen i Nyland, NTM-centralen i Mellersta Finland, NTM-centralen i Norra Savolax, NTM-centralen i Österbotten, NTM-centralen i Egentliga Finland, UF-centret, NTM-centralen i Lappland, NTM-centralen i Kajanaland, NTM-centralen i Birkaland, NTM-centralen i Norra Österbotten, NTM-centralen i Sydöstra Finland, NTM-centralen i Norra Karelen

Ansvarig för tjänsten

NTM-centralen
Ansvarig för texten: NTM-centralen
Uppdaterad: 12.2.2024