suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Finlands miljöcentral (Syke)

Tillstånd och förfaranden för import och export av avfall

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

Internationella avfallstransporter regleras i EU:s avfallstransportförordning. I regel krävs tillstånd för avfallstransporter från ett land till ett annat. Ett förfarande som är lättare än tillståndsförfarandet tillämpas till exempel vid transport av ofarligt s.k. grönlistat avfall för återvinning inom EU eller OECD.

Den som exporterar avfallet är skyldig att utreda

  • om det behövs tillstånd för ...

Gör så här

Anmälan om avfallstransport görs till den behöriga myndigheten i avgångslandet, som i Finland är Finlands miljöcentral. Anmälan görs i regel elektroniskt via systemet för internationella avfallstransporter (Finnish TFS). Innan avfallstransporterna kan inledas ska Finlands miljöcentral, mottagarlandet och den behöriga myndigheten i eventuella transitländer godkänna anmälan om avfallstransport, dvs. ge tillstånd till avfallstransporten.

Det är skäl att inleda ansökan om tillstånd i god tid före de planerade avfallstransporterna. Vid planeringen av avfallstransporten lönar det sig att kontakta Finlands miljöcentral för anvisningar.

I Finnish TFS gör man också en årligen rapport om kommunalt avfall, spillolja samt bygg- och rivningsavfall som transporteras till ett annat land för återvinning. Rapporten innehåller sammandrag om avfallen och deras behandlingssätt.

För vem och på vilka villkor

Avfallsexportören är skyldig att utreda om det behövs ett tillstånd för avfallstransport (s.k. anmälningsförfarande) eller om det s.k. förfarandet för transport av grönlistat avfall tillämpas.

En aktör som transporterar kommunalt avfall, spillolja samt bygg- och rivningsavfall till ett annat land för återvinning ska också lämna ett årligt sammandrag av dessa avfall.

För transport av avfall från Finland som kräver tillstånd behövs ett tillstånd för avfallstransport som beviljats av Finlands miljöcentral samt godkännanden för avfallstransporter från mottagarlandet och eventuella transitländer.

Om det däremot handlar om transport av grönlistat avfall måste man bifoga ett formulär, bilaga VII till EU:s förordning om transport av avfall, med avfallstransporten. Därtill ska exportören och mottagaren ingå ett avtal som uppfyller vissa villkor.


Tidsfrist

Det finns ingen utsatt tid då tillstånd för avfallstransport kan ansökas. En årlig rapport om kommunalt avfall, spillolja samt bygg- och rivningsavfall som transporteras till ett annat land för återvinning ska lämnas före utgången av februari månad.

Handläggningstid

De olika handläggningstiderna fastställs i EU:s avfallstransportförordning.

Giltighetstid

Tillstånd för avfallstransport gäller i regel ett år, högst tre år.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Servicen tillhandahålls av

Finlands miljöcentral (Syke)

Ansvarig för tjänsten

Finlands miljöcentral (Syke)
Ansvarig för texten: Finlands miljöcentral (Syke)
Uppdaterad: 30.3.2023