suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation UF-centret

Tilläggsdel till den kalkylerade ersättningen till kommunerna och välfärdsområdena

  • Tjänst
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

Kommunerna och välfärdsområdena kan ansöka om en tilläggsdel till den kalkylerade ersättningen för mottagande av personer som har fått internationellt skydd. Tilläggsdelen till den kalkylerade ersättningen är avsedd för utveckling av mottagnings- och integrationstjänster för personer som har fått internationellt skydd.

Ansökan om tilläggsdel till den kalkylerade ersättningen för mottagande av per ...

Gör så här

UF-centret betalar ut statsunderstöden på basis av ansökan. Du fyller i ansökan i regionförvaltningens e-tjänst.

Så här ansöker du om utbetalning

När du har fått ett positivt understödsbeslut ska du ansöka om utbetalning elektroniskt i regionförvaltningens e-tjänst enligt villkoren i understödsbeslutet. I e-tjänsten loggar du in med bankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort.

Fyll i ansökan noggrant och bifoga de nödvändiga bilagorna.

Mer information om befullmäktigande

I e-tjänsten kan ansökan lämnas in av en bemyndigad person. För organisationens räkning kan uträtta ärenden utan särskild fullmakt personer som har en befintlig fullmakt att sköta ärenden eller en rätt som grundar sig på registeruppgifter.

Fullmakten att uträtta ärenden ges i Suomi.fi-tjänstens fullmakter. Fullmaktsärendet för sysselsättningsstöd kallas Ansöka om statsunderstöd för sysselsättning, miljö, företag och transport. Fullmaktsärendet specificeras med identifieraren KOTO.

De personer som fått fullmakt sköter ärenden för sin organisations räkning via Suomi.fi-identifikation. Tjänsten kontrollerar personens rätt att uträtta ärenden i samband med inloggningen. Utöver fullmakter förutsätter användningen av e-tjänsten ett FO-nummer av samfundskunderna.

För vem och på vilka villkor

Kommun eller välfärdsområde som har ett avtal med NTM-centralen om anvisande och främjande av integration samt ett program för integrationsfrämjande har rätt till tilläggsstöd.

Rätt till en tilläggsdel till den kalkylerade ersättningen, som betalas ut som ett engångstillägg, för grupper av personer som har fått internationellt skydd enligt utlänningslagen och som har anlänt under föregående år.

Dessa grupper av personer omfattar:

  1. Kvotflyktingar, som kan omfattas av kvoten för föregående år eller tidigare år.
  2. De som har beviljats uppehållstillstånd på grundval av internationellt skydd enligt asylförfarandet, när grunden för uppehållstillståndet är asyl eller subsidiärt skydd.
  3. Familjemedlemmar till personer som fått uppehållstillstånd genom familjeåterförening och som får internationellt skydd.
  4. Personer som fått uppehållstillstånd av individuella och mänskliga skäl.
  5. Personer som genom statsrådets beslut på humanitära grunder har tagits emot till Finland från Afghanistan.

Rätt till en tilläggsdel till den kalkylerade ersättningen för barn födda i Finland föregående år, om barnets föräldrar eller någondera av dem omfattas av årets tidigare tilläggsstöd. Tilläggsdel till den kalkylerade ersättningen betalas inte ut för barn födda under föregående år, vars föräldrar har kommit till landet redan under tidigare år.

Tilläggsdelen till den kalkylerade ersättningen betalas endast ut till den första riktiga bosättningskommunen, där en person som omfattas av tilläggsstödet registreras när hen anländer till Finland eller dit hen flyttar från mottagningscentralen efter att ha fått uppehållstillstånd.

Vad gäller personer som har fått uppehållstillstånd och flyttar från mottagningscentralen, har kommunen inte rätt till tilläggsdelen till den kalkylerade ersättningen om personen får en anteckning om hemkommun redan när hen befinner sig på mottagningscentralen i kommunen och personens adress som förts in i folkbokföringen är adressen till mottagningscentralen i fråga. En kommun har rätt till tilläggsdelen till den kalkylerade ersättningen först efter det att personen har flyttat från mottagningscentralen till kommunen och hens fasta adress som förs in i folkbokföringen är en annan än mottagningscentralens adress.

Om en person flyttar till en annan ort efter att ha fått en hemkommun, har endast den första riktiga hemkommunen rätt till tilläggsdelen till den kalkylerade ersättningen, oavsett hur länge personen har bott i sin första hemkommun.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Servicen tillhandahålls av

Arbets- och näringsministeriet, NTM-centralen, UF-centret

Andra ansvariga organisationer

NTM-centralen, Arbets- och näringsministeriet

Ansvarig för tjänsten

UF-centret
Ansvarig för texten: UF-centret
Uppdaterad: 15.1.2024